Sprakeloos op de planken
monoloog van Tom Lanoye (herneming)

In 2009 publiceerde Tom Lanoye de alom geprezen en ontroerende roman 'Sprakeloos' over zijn moeder, de slagersvrouw en amateuractrice die na een beroerte door afasie werd getroffen. Exact een jaar nadat hij in een volle Amsterdamse Carré stond en met zijn Boekenweekgeschenk 'Heldere hemel' niet uit de literaire actualiteit was weg te branden, bracht rasperformer en doorgewinterd podiumdier Lanoye zijn boek zelf voor het voetlicht in de meeslepende monoloog Sprakeloos op de planken.

Sprakeloos op de planken bewaart de centrale lijn van het boek. Na een beroerte raakt een schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt en takelt onherroepelijk af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is. Tegelijk maakt haar zoon de schrijver een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat – en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.

Sprakeloos op de planken is een coproductie van
 Behoud de Begeerte en KVS

"Tom Lanoye liet zijn publiek alleen even los voor de pauze. De rest van de tijd hing de zaal aan zijn lippen."
NRC Handelsblad

"Sprakeloos op de planken is ijzingwekkend theater." ★★★★★
Theaterkrant.nl

"Hoe een boek nog beter wordt."

De Standaard"Tom Lanoye maakt van ‘Sprakeloos’ ook ‘op de planken’ een succes.'"

De Morgen

"Een virtuoze woordenstroom gebracht met de klasse van een groot acteur.’"

Gazet van Antwerpen

"Was zijn magistrale roman Sprakeloos al een hommage van formaat aan zijn overleden moeder, dan doet Tom Lanoye er nog een ferme schep bovenop in de theatermonoloog die hij uit zijn boek puurde." 

Het Nieuwsblad"Tom Lanoye est une vraie “bête de scène”. Il peut passer par toutes les emotions, du rire aux larmes contenues, par les torrents de mots comme par le chuchotement."
La Libre Belgique

Met