Hommage Jotie T'Hooft

In de nacht van 5 op 6 oktober 2017 is het veertig jaar geleden dat Jotie T’Hooft overleed. Op het moment van zijn overlijden was de éénentwintigjarige het stadium van ’beloftevol’ schrijver al lang gepasseerd; T’Hooft was dé rijzende ster van de Nederlandstalige letteren. Zijn laatste gedichten liet T’Hooft na in het huis dat hij tot zijn dood samen met zijn vrouw Ingrid Weverbergh bewoonde, in de Kerkstraat te Sint-Agatha-Berchem. Vlakbij bevindt zich Gemeenschapscentrum De Kroon waar Behoud de Begeerte en de Gemeentelijke Nederlandstalige Openbare Bibliotheek op 20 oktober een hommage aan Jotie T’Hooft brengen.


Deze herdenkingsavond is in de eerste plaats een literaire avond. Een trits jonge en spraakmakende schrijvers, allemaal fan van Jotie T’Hooft, verlenen hun stem aan de hommage: Charlotte Van den Broeck, Yannick Dangre, Maarten Inghels, Delphine Lecompte, Roderik Six en Michaël Vandebril brengen hun favoriete gedicht van Jotie T’Hooft en een korte selectie uit eigen gedichten of teksten.
Daarnaast was het de bedoeling dat Wim Willaert de veel te jong gestorven dichter eer zou bewijzen, maar zijn management laat weten dat de acteur vastzit op een filmset in Sint Petersburg. We doen nog een poging via skype. Mauro zingt zowel songs van Frank Zappa als eigen songs. Vitalski presenteert en interviewt en begeestert. En verder daagt hij professor Yves T'Sjoen uit om het definitieve oordeel over Jotie T'Hooft te formuleren. Tussendoor wordt de avond gestoffeerd met materiaal uit het T’Hooft-archief.


Lok hem langs de stapsteen sterven
Niet als anderen domweg gedoofd
Maar rein, vrij van bederven
Langs de kruisweg waar hij in gelooft.

Oktober 2017
20/10SINT-AGATHA-BERCHEM 20:00
GC De Kroon 02 482 00 10