Festival Royal
Abondance, De Grauwzone en De man die zijn snor in brand stak
© Dimitri Van Zeebroeck

In het kader van het Antwerps Barokjaar organiseert Permeke zowel in de bibliotheek als op het De Coninckplein een uitbundig artistiek festival. Tijdens Festival Royal stelt Behoud de Begeerte scherp op barokke schrijvers, genre Pjeroo Roobjee, Delphine Lecompte en J.M.H. Berckmans. Daartoe zijn in het auditorium van Bibliotheek Permeke drie programma's op poten gezet: Abondance, De Grauwzone en De man die zijn snor in brand stak.

ABONDANCE
Zaterdag 1 september, om 14.30 uur, stelt master of ceremony Marcel Vanthilt de eerste gast voor: Merel de Vilder Robier. Zij leest uit haar debuut, Le petit théâtre de Fanny Ruubier, een theatermonoloog. Vervolgens introduceert Vanthilt Delphine Lecompte en Pjeroo Roobjee. Alvorens ieder van deze twee schrijvers wordt geïnterviewd en voorleest uit eigen werk, wordt een merkwaardige kortfilm geprojecteerd: Minske van Wijk presenteert Goedjongstige demonen (over Roobjee) en Jess de Gruyter Koningsdochter (over Lecompte).

DE GRAUWZONE
Vanaf 16.00 uur gaat alle aandacht naar een van de markantste en muzikaalste schrijvers uit ons taalgebied: J.M.H. Berckmans, die in de nacht van 31 augustus op 1 september 2008 - exact tien jaar geleden, dus - overleed.  
Marcel Vanthilt praat met Chris Ceustermans over diens biografie (Schrijven in de Grauwzone) en bloemlezing (Verhalen uit de Grauwzone). Berckmans zelf komt daarbij op bijzonder indrukwekkende wijze aan het woord dankzij Wim Jammaer. Hij filmde de auteur tijdens het voorlezen van diens verhaal 'Beknopte legende van de zwarte tijd’ – een tot op heden nooit vertoonde opname.
Het programma De Grauwzone wordt bevolkt door een bijzonder indrukwekkende cast, waar naast Ceustermans, Vanthilt en Roobjee ook de volgende curiosa deel van uitmaken: het zich altijd vernieuwende wonder Hugo Matthyssen, de op de bovenste plank acterende Stefaan Degand en de beste in het wild loslopende cabaretier Wim Helsen

DE MAN DIE ZIJN SNOR IN BRAND STAK
Zondagavond 2 september om 20 uur volgt de kers op de taart van de Berckmansherdenking, met de première van de vijftig minuten durende film over J.M.H. Berckmans: De man die zijn snor in brand stak. De film wordt voorgesteld door regisseur Wim Jammaer en Berckmans' kompaan Geert Breës

September 2018
01/09ANTWERPEN 14:30
Bibliotheek Permeke 03 338 38 00
01/09ANTWERPEN 16:00
Bibliotheek Permeke 03 338 38 00
02/09ANTWERPEN 20:00
Bibliotheek Permeke 03 338 38 00