Is dit een mens
Primo Levi

Dat de Holocaust het absolute dieptepunt van de hele werelgeschiedenis is, en dat daarbij ongeveer 6 miljoen Joden planmatig werden vermoord om geen andere reden dan dat ze Joden waren: daar bestaat niet de minste twijfel over. Het gebeurde, amper een paar generaties geleden, in onze eigenste beschavingszone. 

Weinigen overleefden de  barbarij. De Italiaan Primo Levi was één van de overlevenden. Over zijn gevangenschap in het vernietigingskamp Auschwitz publiceerde hij in 1947 het onthutsende boek ’Is dit een mens’. Pas in 1958 raakte het boek bekend. Het is sindsdien een wereldwijde klassieker.

Alle iconische werken over de Holocaust ten spijt is antisemetisme geen afgesloten hoofdstuk. Sterker nog: er lijkt een nieuwe golf van anti-joods sentiment door Europa te trekken. Aanhoudende grappen over het jodendom, jonge mensen die op Pukkelpop in één adem een klimaatactiviste én alle Joden de dood toewensen; het zijn uitlatingen die worden geclasseerd als smakeloos maar grotendeels onschuldig. Dit alles krijgt een wel erg wrange nasmaak in het licht van de recente aanslag in de Duitse stad Halle waarbij een terrorist met antisemitische motieven twee mensen de dood in jaagde.

Primo Levi werd honderd jaar geleden geboren. Een eeuw later lijkt het meer dan ooit van belang de geschiedenis te herdenken en er een les voor het heden uit te trekken. Behoud de Begeerte neemt de gelegenheid te baat om een aantal prominenten en notabelen uit te nodigen, met het verzoek om passages uit ’Is dit een mens' voor te lezen. 

Deelnemers:

Dimitri Verhulst, Paul Bekaert, Koenraad Tinel, Simon Gronowski, Kristien Hemmerechts, Linda Polman, Birgitte Herremans, Rudi Vranckx en Jean-Marie Dedecker

 

Tickets:
€ 8 kassa
€ 6 voorverkoop
€2 kansentarief & A-kaartbon

November 2019
13/11ANTWERPEN 20:00
Bibliotheek Permeke 03 338 38 00