Herman de Coninckprijs voor Poëzie

De debuutbundel Habitus van Radna Fabias is bekroond met de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2019. Fabias ontving de prijs In de Arenberg te Antwerpen op 21 maart uit handen van juryvoorzitster Fleur Speet. De prijs bedraagt € 7.500. 

Voordien werden tijdens de genereuze, joyeuze, gracieuze, precieuze, lumineuze, majestueuze, kortom fameuze SOIRÉE de genomineerde bundels door hun dichters voorgesteld. De dichters zelf werden ingeleid door ’spreekstalmeester in bijbedroep' Piet Piryns en door het jazztrio van Christian Pabst. Per bundel werd één gedicht geanimeerd door Klaas Verpoest

HABITUS
De jury prees Fabias zowel voor haar ‘poëzie met ballen en borsten’ als voor haar ‘schitterend talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont’, terwijl Habitus een ‘pageturner’ genoemd wordt.  Lees hier het volledig juryverslag. Fabias kreeg de prijs uit handen van de laureate van vorig jaar: Ester Naomi Perquin. Perquin sprak eerst nog een pertinente laudatio uit: “We hebben minder politiek nodig en meer poëzie. Grote poëzie die in een uiterst risicovolle, uiterst wankele vrijheid geschreven wordt. Poëzie heb is de meest vergeeflijke vorm van manipulatie - en wellicht de meest noodzakelijke. De bundel van Radna Fabias heeft mij meer geleerd over wat onaf is en toch gezegd moet worden, over wat bijna breekt maar schittert, over wat uit taal gemaakt kan worden en dan werkelijk is - de bundel heeft mij meer geleerd over beschaving dan honderden mannen in pak, hun toespraken, wetten, verkoopgesprekken ten spijt. Zelden is een prijs terechter uitgereikt dan deze, vanavond. Dat geeft mij hoop. Deze bundel. Deze dichter. Deze vrouw.”

POSTERGEDICHT
Uit Habitus werd het gedicht ‘Ik zoek je in de stad’ geselecteerd. Het postergedicht is vanaf vrijdag 22 maart in 160 boekhandels op 4.000 exemplaren gratis verkrijgbaar. Lees hier het gedicht en hier waar het gedicht kan afgehaald worden. 

INTERVIEW

https://www.demorgen.be/boeken/radna-fabias-wint-herman-de-coninckprijs-poezie-voelt-soms-als-een-decadente-bezigheid-b7f78d41/?fbclid=IwAR2CP9l2QnJrZZ2ceAUI-HtxMGrXEv7tza6sF_6kHhFpVgeDUnIqy-kOxCM

RADNA FABIAS
Radna Fabias (1983) is geboren en getogen in Curaçao, Nederlandse Antillen. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar debuut Habitus verscheen in 2018 bij De Arbeiderspers. Ze won in 2016 de Poëzieprijs van de stad Oostende; in 2018 de C. Buddingh’-prijs en de Awaterprijs; in 2019 de Herman de Coninckprijs. Ze is  ook genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2019. 
‘Een geweldig debuut’, volgens NRC Handelsblad, ‘barstensvol en overdonderend’, volgens De Groene Amsterdammer. De Volkskrant riep haar uit als het literaire talent van 2019. Onlangs oogstte ze bijzonder veel succes op Saint Amour.

 

Meer informatie vindt u op  www.hermandeconinckprijs.be 

Maart 2019
21/03ANTWERPEN 20:15
Arenbergschouwburg +32 3 202 46 11
Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met onze cookie policy.