Ilja Leonard Pfeijffer
Home  >  Artiesten
© Marc Brester

Tijdens de vorige editie van Saint Amour las Ilja Leonard Pfeijffer (1968) uit Peachez, een romance, maar inmiddels heeft de dichter, essayist, romancier, columnist, bloemlezer en prijzenpakker alweer nieuw werk klaar. Met Grand Hotel Europa heeft Pfeijffer volgens NRC Handelsblad de roman van het jaar geschreven. ‘Een echt meesterwerk’, vond Trouw. ‘Het zal de tijd trotseren.’
Pfeijffer is de enige Nederlandse auteur die zowel voor proza als poëzie de belangrijkste debuutprijs kreeg. In 2004 verscheen de roman Het grote baggerboek, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs 2004 en de Gouden Uil 2005. In de zomer van 2008 begon Pfeijffer aan een 2600 km lange fietstocht naar Rome. Dit avontuur resulteerde in het boek De filosofie van de heuvel. Met de fiets naar Rome, en deed hem zijn hart verliezen aan de stad Genua, waar hij is gaan wonen. Zijn roman over die stad, La Superba, verscheen in 2013 en leverde hem shortlistnominaties op voor de drie grootste prozaprijzen: de AKO Literatuurprijs, De Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs. Die laatste nominatie werd ook verzilverd.
Sindsdien gaat het Pfeijffer alleen maar voor de wind. In 2015 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Giro Giro Tondo, een obsessie, toerde hij door Nederland en Vlaanderen met The Pursuit of Happiness, werd zijn poëziebundel Idyllen bekroond met de Jan Campert- prijs en de Awater-poëzieprijs, en ontving zijn non-fictiewerk Gelukszoekers de E. du Perronprijs. Vervolgens publiceerde hij Brieven uit Genua, de natuurlijke tegenhanger van La Superba, streek hij de VSB Poëzieprijs 2016 op voor Idyllen, de Prozaprijs 2016 van de KANTL voor La Superba, de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 voor De Advocaat en betoonde hij zich de opvolger van Gerrit Komrij met de bloemlezing De Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten.

Seizoen 2019-2020
      
Archief
Paul Bekaert
Herman Brusselmans
Dirk De Wachter
Jean-Marie Dedecker
Kurt Van Eeghem
Gregory Frateur
Simon Gronowski
Hasan Hasanovic
Kristien Hemmerechts
Brigitte Herremans
Peter Nijssen
Roger Nupie
Ilja Leonard Pfeijffer
Linda Polman
Patsy Sörensen
Herman Selleslags
Koenraad Tinel
Leo Van Broeck
Charlotte Van den Broeck
Koen Van Synghel
Lucas Vandervost
Niels Verheest
Dimitri Verhulst
Erik Vlaminck
Rudi Vranckx