Entre les lignes
livres audio

Dans le cadre du festival artistique Europalia – Trains & Tracks 2022, Behoud de Begeerte a demandé à six auteurs, trois néerlandophones et trois francophones, d’écrire un roman de gare contemporain. Thomas GunzigCaroline LamarcheLisette LombéErwin MortierLize Spit et Rob van Essen ont chacun écrit une histoire. Les clichés et les schémas narratifs entourant les trains et les gares – lieux privilégiés de la rencontre et de l’adieu, de l’amour et du chagrin d’amour – constituent le point de départ de ces romans de gare, mais ces nouvelles versions tiennent compte des voyageurs en train d’aujourd’hui et de leurs conditions de voyage. C’est pourquoi nous avons choisi de rendre les histoires également disponibles sous forme de livres audio. Écoutez les romans de gare ci-dessous ou sur votre application de podcast préférée.

LIT1/Familie

November 8, Leipzig

upcoming
LIT1/Familie (c) Miles Fischler
© Miles Fischler

We all incorporate stories, knowingly and unknowingly. How does our background define us? How do we deal with it? In the new series called LIT authors from different countries read excerpts from their work, in search for common ground. Presented in a theatrical setting, including live music and projection, this first edition at the euro-scene festival in Leipzig explores the idea of ‘family’. Novelists Zora del BuonoRaoul de Jong and Angelo Tijssens read in their own language – Swiss German, Dutch and Flemish – and create a musicality on stage that resonates with the songs of Helena Casella. Together they invite the audience on a journey beyond borders and generations. By doing so, they give LIT its double meaning, referring to literature but also to a room being set ‘on fire’ – inspiring and full of energy.

Viering van het vrije woord
i.s.m. PEN Vlaanderen

Free the Word!

 Vrijheid van meningsuiting in België en Nederland

Behoud de Begeerte zoekt een

stagiair (m/v/x)

Bij Behoud de Begeerte ontmoeten we graag stagiairs die in de allereerste plaats gepassioneerd zijn door literatuur en podiumkunsten. Heb je een goede pen, een oog voor actualiteit en kritische ideeën? Voel je interesse om een productie van A tot Z (productioneel en/of artistiek) mee tot op de planken te brengen? Dan spreekt het werkveld van Behoud de Begeerte je vast aan.

Behoud de Begeerte tilt de literaire voorstelling op tot een spannend theatraal genre en volwaardige podiumkunst. We willen daarbij een ambassadeur zijn van alle letteren: fictie en non-fictie, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur, essayistiek, spoken word, enzovoort. Het werk van de auteur vormt het vertrekpunt voor tournees in binnen- en buitenland en voor kleine en grote evenementen voor een breed en divers publiek. Elke literaire voorstelling krijgt een professionele enscenering, niet zelden in combinatie met andere kunstdisciplines zoals muziek, dans en video.

Als kunstencentrum voor literatuur staan we in een samenleving en een literair veld in constante verandering, daarbij verwelkomen we graag nieuwe en frisse stemmen, zoals studenten. Je komt terecht in een jong en kleinschalig team waar je de kans krijgt om mee te draaien in de dagelijkse werking van een unieke, literaire organisatie. Je zal de creatie van voorstellingen op de voet kunnen volgen. De aard van de stage hangt grotendeels af van de periode waarin je stageloopt. Naargelang de eigen interesse en opleiding kan een traject doorlopen worden met een focus op dramaturgie, communicatie of productie.

De duurtijd van je stage en het uurrooster leggen we vast in overleg en rekening houdend met de verwachtingen van je opleiding. Bij voorkeur ben je minimum twee dagen per week aanwezig en waar mogelijk bij tournees en avondvoorstellingen. Op gewone werkdagen verwachten we je aanwezigheid tijdens onze kantooruren (9.30 tot 18.00 uur).

Wil je solliciteren? Stuur dan een e-mail met een korte motivatie en wat meer informatie over jezelf (je studietraject en, eventueel, relevante werkervaring) naar sollicitatie@begeerte.be. Heb je een vraag over de vacature? E-mail dan gerust eens met Nouni van Arnhem: nouni.vanarnhem@begeerte.be.

Viering van het vrije woord
i.s.m. PEN Vlaanderen

Free The Word!

Vrijheid van meningsuiting in België en Nederland

Jaarlijks is er in november de Internationale Dag van de Gevangengenomen Schrijver. PEN Vlaanderen grijpt dit moment aan voor een literaire avond waarop het vrije woord wordt gevierd: door auteurs aan bod te laten komen die om een of andere reden in de verdrukking zijn geraakt, of die zelfs worden bedreigd. De editie van dit jaar, met zorg gecureerd door journaliste Hind Fraihi, focust op de vrijheid van meningsuiting in België en Nederland. Want schrijvers en journalisten belanden bij ons dan wel niet zo vaak in de gevangenis, er zijn soms ook onzichtbare tralies die hen bedreigen.

lees verder

Nieuws
22/12/2023

We zijn zeer verheugd om te kunnen meedelen dat Matthias Dillen vanaf 22 januari bij ons aan de slag zal gaan als zakelijk coördinator. Dillen (1989) werkt momenteel als eindredacteur voor Studio Brussel/VRT en heeft ervaring in het literaire veld als voormalig medewerker van Literatuur Vlaanderen. Daar zette hij zijn schouders onder de internationale projecten en de coördinatie van de literatuurprijs De Boon. In een verder verleden was hij onder andere stagemanager bij het muziekfestival Pukkelpop, werkte hij als freelance redacteur voor het muziekmagazine RifRaf en leverde gastbijdrages voor Focus Knack. Hij heeft, kortom, al een veelzijdig parcours afgelegd in cultuur en media en combineert diverse expertises.

Dillen over zijn aanstelling:

‘Behoud de Begeerte heeft een missie die ik met hart en ziel mee wil realiseren. Een missie met een groot cultureel maar ook maatschappelijk belang. In de kern gaat het over een zinderend gesprek tussen de auteur en het publiek – een broodnodig gesprek dat veel liefde en aandacht en een stevige productionele omkadering verdient, als misschien wel de meest bewonderenswaardige uiting van alle podiumkunsten. Ik ben van mening dat Behoud de Begeerte de literaire organisatie bij uitstek is die de liefde tussen auteur en lezer kan aanvuren.’

Nieuws
21/03/2024

Zojuist werd Robin Blocks dichtbundel Handleiding voor Ontheemden bekroond met de Herman de Coninckprijs 2024. Dit werd bekendgemaakt tijdens een feestelijke soirée bij Platform in Antwerpen. Block ontving een oorkonde en 7.500 euro.

Uit het juryrapport


‘[E]en poëtische reis langs […] plantages, langs de vele tongen en de lijnen van het bloed. Waar in het eerste gedicht de stem van een voorvader door de keel van de dichter galmt, blijkt gaandeweg vooral die van de oermoeder belangrijk: een oermoeder die is weggekrast op foto’s, een leven leefde van verzwegen leed. Het moment dat de dichter haar naam vindt, is een van de hoogtepunten van deze bundel, die kenmerken heeft van magisch reisverslag, avonturenroman, datingapp, liefdesverhaal en autobiografische familiegeschiedenis, maar bovenal poëzie blijft.’

Zie hermandeconinckprijs.be voor meer over de prijs.

Videogedicht
Robin Block

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Kijk en luister naar ‘Mijn bloed’ van laureaat Robin Block, verbeeld door Wies Hermans en ingesproken door de dichter zelf.

videogedicht
02/02/2024

In februari 2024 sloten we het eerste jaartraject van DUNK af in de Arenberg in Antwerpen. Als onderdeel van dit traject maakte Phil Van den Bossche voor alle woordkunstenaars een wervelende video waarin hun woorden grafisch tot leven komen. Bekijk hier ‘ruw woordgespuw’, het gedicht van Femke Vanhove.

meer
fragment
Uit: De levens van Claus van Mark Schaevers

De jonge vrouw die alleen op de eerste rij zat was door haar nieuwsgierigheid naar zaal Oud Oostende in de Ieperstraat gelokt. Die zondagavond 23 januari 1949 was een lezing uit Claus’ werk aangekondigd. Het hele weekend was er op een boekenbeurs het manuscript van zijn debuutroman tentoongesteld

lees verder
videogedicht
02/02/2024

In februari 2024 sloten we het eerste jaartraject van DUNK af in de Arenberg in Antwerpen. Als onderdeel van dit traject maakte Phil Van den Bossche voor alle woordkunstenaars een wervelende video waarin hun woorden grafisch tot leven komen. Bekijk hier ‘ruw woordgespuw’, het gedicht van Femke Vanhove.

meer