Entre les lignes
livres audio

Dans le cadre du festival artistique Europalia – Trains & Tracks 2022, Behoud de Begeerte a demandé à six auteurs, trois néerlandophones et trois francophones, d’écrire un roman de gare contemporain. Thomas GunzigCaroline LamarcheLisette LombéErwin MortierLize Spit et Rob van Essen ont chacun écrit une histoire. Les clichés et les schémas narratifs entourant les trains et les gares – lieux privilégiés de la rencontre et de l’adieu, de l’amour et du chagrin d’amour – constituent le point de départ de ces romans de gare, mais ces nouvelles versions tiennent compte des voyageurs en train d’aujourd’hui et de leurs conditions de voyage. C’est pourquoi nous avons choisi de rendre les histoires également disponibles sous forme de livres audio. Écoutez les romans de gare ci-dessous ou sur votre application de podcast préférée.

LIT1/Familie

November 8, Leipzig

upcoming
LIT1/Familie (c) Miles Fischler
© Miles Fischler

We all incorporate stories, knowingly and unknowingly. How does our background define us? How do we deal with it? In the new series called LIT authors from different countries read excerpts from their work, in search for common ground. Presented in a theatrical setting, including live music and projection, this first edition at the euro-scene festival in Leipzig explores the idea of ‘family’. Novelists Zora del BuonoRaoul de Jong and Angelo Tijssens read in their own language – Swiss German, Dutch and Flemish – and create a musicality on stage that resonates with the songs of Helena Casella. Together they invite the audience on a journey beyond borders and generations. By doing so, they give LIT its double meaning, referring to literature but also to a room being set ‘on fire’ – inspiring and full of energy.

Viering van het vrije woord
i.s.m. PEN Vlaanderen

Free the Word!

 Vrijheid van meningsuiting in België en Nederland

Behoud de Begeerte zoekt een

stagiair (m/v/x)

Bij Behoud de Begeerte ontmoeten we graag stagiairs die in de allereerste plaats gepassioneerd zijn door literatuur en podiumkunsten. Heb je een goede pen, een oog voor actualiteit en kritische ideeën? Voel je interesse om een productie van A tot Z (productioneel en/of artistiek) mee tot op de planken te brengen? Dan spreekt het werkveld van Behoud de Begeerte je vast aan.

Behoud de Begeerte tilt de literaire voorstelling op tot een spannend theatraal genre en volwaardige podiumkunst. We willen daarbij een ambassadeur zijn van alle letteren: fictie en non-fictie, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur, essayistiek, spoken word, enzovoort. Het werk van de auteur vormt het vertrekpunt voor tournees in binnen- en buitenland en voor kleine en grote evenementen voor een breed en divers publiek. Elke literaire voorstelling krijgt een professionele enscenering, niet zelden in combinatie met andere kunstdisciplines zoals muziek, dans en video.

Als kunstencentrum voor literatuur staan we in een samenleving en een literair veld in constante verandering, daarbij verwelkomen we graag nieuwe en frisse stemmen, zoals studenten. Je komt terecht in een jong en kleinschalig team waar je de kans krijgt om mee te draaien in de dagelijkse werking van een unieke, literaire organisatie. Je zal de creatie van voorstellingen op de voet kunnen volgen. De aard van de stage hangt grotendeels af van de periode waarin je stageloopt. Naargelang de eigen interesse en opleiding kan een traject doorlopen worden met een focus op dramaturgie, communicatie of productie.

De duurtijd van je stage en het uurrooster leggen we vast in overleg en rekening houdend met de verwachtingen van je opleiding. Bij voorkeur ben je minimum twee dagen per week aanwezig en waar mogelijk bij tournees en avondvoorstellingen. Op gewone werkdagen verwachten we je aanwezigheid tijdens onze kantooruren (9.30 tot 18.00 uur).

Wil je solliciteren? Stuur dan een e-mail met een korte motivatie en wat meer informatie over jezelf (je studietraject en, eventueel, relevante werkervaring) naar sollicitatie@begeerte.be. Heb je een vraag over de vacature? E-mail dan gerust eens met Nouni van Arnhem: nouni.vanarnhem@begeerte.be.

Viering van het vrije woord
i.s.m. PEN Vlaanderen

Free The Word!

Vrijheid van meningsuiting in België en Nederland

Jaarlijks is er in november de Internationale Dag van de Gevangengenomen Schrijver. PEN Vlaanderen grijpt dit moment aan voor een literaire avond waarop het vrije woord wordt gevierd: door auteurs aan bod te laten komen die om een of andere reden in de verdrukking zijn geraakt, of die zelfs worden bedreigd. De editie van dit jaar, met zorg gecureerd door journaliste Hind Fraihi, focust op de vrijheid van meningsuiting in België en Nederland. Want schrijvers en journalisten belanden bij ons dan wel niet zo vaak in de gevangenis, er zijn soms ook onzichtbare tralies die hen bedreigen.

lees verder

Nieuws
23/11/2023

Dit is een nieuwsbericht over de volledige breedte. Literatuur is een krachtig medium dat de essentie van de menselijke ervaring vastlegt en verkent door middel van taal en verbeelding. Het strekt zich uit over diverse genres en stijlen, waardoor het een rijke en gevarieerde bron van reflectie en inzicht is.

Nieuws
24/11/2023

Door literatuur kunnen lezers zich verbinden met personages, culturen en tijdperken die anders misschien buiten hun bereik zouden liggen. Het is niet alleen een artistieke expressievorm, maar ook een venster naar andere werelden en perspectieven.

Newsflash
Laatste tickets!

Door de eeuwen heen heeft literatuur gediend als een spiegel van de samenleving, waarin sociale, politieke en filosofische kwesties vaak subtiel worden weerspiegeld.