Klik hier als de afbeeldingen niet verschijnen
 
     
  De Saint Amourprijs voor Goede Seks gaat naar...Bernard Dewulf
 
 
     
 
De laureaat van de allereerste Saint Amourprijs voor Goede Seks is Bernard Dewulf. In totaal werden er 605 stemmen uitgebracht. Dewulf krijgt voor zijn winnende fragment uit Loerhoek eeuwige roem en een fles Saint Amour, een meer dan voortreffelijke Beaujolais. Uit de publieksstemmen van Dewulf wordt door een onschuldige hand een winnaar geloot die met de hoofdprijs aan de haal gaat: een romantisch weekend (met partner) in het Franse dorp Saint Amour en omgeving, waar de winnaars in de Auberge du Paradis verblijven.

Bernard Dewulf (1960) is dichter, essayist en columnist. Zijn dichtbundel Blauwziek (Atlas, 2006) werd onlangs nog genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Loerhoek (Atlas, 2006), een verzameling columns, stond op de longlist van De Gouden Uil 2007.

Een team van De Morgen-recensenten (Bert Bultinck, Dirk Leyman, Jeroen Versteele) en het vaste panel van het boekenprogramma Uitgelezen (Jos Geysels en Anna Luyten) boog zich over het Nederlandstalige proza-aanbod van 2006 en wist daaruit ettelijke erotische vonken te slaan. Uiteindelijk kwam het tot een selectie van vijf fragmenten, waaruit het publiek de mooiste Nederlandstalige literaire seksscène kon kiezen.
De vijf gekozen fragmenten bieden uiteenlopende vormen van lijfelijke lust. Abdelkader Benali roept taferelen uit Last tango in Paris in herinnering met zijn anale sequentie, debutant Christiaan Weijts demonstreert hoe bezeten pianospel (én spelen en bespeeld worden) de rode loper uitrolt naar de sponde, Nico Dros laat zien hoe zelfs bij prestatiegerichte seks de post coïtum anima triste op de loer ligt, Ilja Leonard Pfeijffer dompelt ons onder in een erotische woordenroes, die herinnert aan Het grote baggerboek én Bernard Dewulf geeft de voorkeur aan oogluikende erotiek in de supermarkt.

Het winnende fragment van Bernard Dewulf uit Loerhoek (uitgeverij Atlas):

Banaan

“Kassa. Supermarkt. Voor mij staat een vrouw. Ik denk terug aan ochtendlectuur in de krant. Het betrof het inserteren van bananen in de vagina en anale consumptie van rode pepers. Dit ter interstellaire verbreiding van de seksuele drift.
De vrouw is welgevormd. Weinig wekt meer levensvreugde dan eenduidige vaststellingen. De jeans past als blauw cellofaan. De banaan moet na enige turnoefeningen naar de andere kant van de kamer worden geschoten. Dit ter ontwikkeling van de onderschatte bekkenbodemspieren. De onderkant van het truitje houdt op even boven de rand van de broek. Over die blote landengte heeft de zon geschenen.
Op de peper moet eerst gekauwd zijn, daarna kan hij worden ingebracht. Hiervan wordt men naar verluidt helemaal gek. De vrouw heeft Betterfood-koekjes en Nutricia-babyvoeding aangeschaft. Zij is aan de beurt. Men kan ook zijn geslacht tegen het computerscherm wrijven. Zulks veroorzaakt elektrische schokjes. Zij moet nu voorover buigen om haar boodschappen op de loopband te leggen. Uit het blauwe cellofaan verschijnt een streepje zwart. Zwarte kant. Hoe leger de kar, hoe breder de smalle verschijning.
Men kan ook, liefst eindeloos, het perineum masseren. Hierdoor komt opgeslagen energie vrij. Het dunne strookje zwart veroorzaakt een soort hallelujah in het schemergebied tussen geest en lichaam. Ook kan men te kleine borsten insmeren met glijmiddel. Dit alles dus ter ontbreideling van de seksuele drift.
Hoewel de kar nu leeg is, blijft het zwarte strookje uit het cellofaan steken. Het kijkt mij satanisch aan. Intussen is de prikkel door het lichaam gegaan als een balletje door een flipperkast. Geslingerd van hormoon naar hormoon. Alsof zij het tingelen van mijn speelautomaat heeft gehoord trekt de vrouw haar truitje naar beneden. De vertoning is voorbij. Het hallelujah zwelt nog even aan terwijl zij betaalt en haar karretje goddelijk besturend verdwijnt uit mijn supermarkt van simpele chemie.
Ik wil haar nog naroepen dat geen ton bananen, geen enkel peperveld, geen glijmiddel ooit kunnen verrichten wat haar eenvoudige onderschrift bij haar lichaam heeft verricht. Maar zij is al verdwenen uit mijn heerlijke, simpele bestaan.”

 
Klik hier als u geen nieuwsbrieven meer wenst te ontvangen.