2018

Hommage met oesters #2

18/03/18 Antwerpen
Bourla (20.00)
18/03/18 Antwerpen
Bourla (20.00)

Op zondag 18 maart 2018 vond Hommage met Oesters #2 plaats in de Antwerpse Bourlaschouwburg, dezelfde plek waar tien jaar eerder afscheid werd genomen van Hugo Claus, en waar een paar weken later de eerste Hommage met oesters plaatsvond. Toen werd het een marathonvoorstelling met 39 deelnemers, waar zowel generatiegenoten (Remco Campert, Jef Geeraerts, Simon Vinkenoog) als destijds jonge wolven (Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Christophe Vekeman), schrijvers (Tom Lanoye, Erwin Mortier) als muzikanten (Tom Barman, Stijn Meuris, Bl!ndman) hommage brachten aan de Meester. Volume twee werd een programma van twee keer een uur, gepresenteerd door Anna Luyten, en was opgebouwd uit vijf delen.

Hugo Clauslezing
Hommage met oesters #2 stak van wal met de vijfde Hugo Clauslezing, die werd uitgesproken door Jeroen Olyslaegers. Onder de titel 'Vergeet niet wie gij zijt...' had hij het over grootvaders, kannibalisme en nationalisme: "Zou het kunnen dat nationalisme ontstaat uit pijn en niet uit trots? Uit wrok en niet uit zelfvertrouwen? Uit elitarisme en niet uit populisme? Uit haat en niet uit liefde?" Olyslaegers' illustere voorgangers waren in antichronologische volgorde: Tom Lanoye, Kees van Kooten, Gerard Mortier en Gerrit Komrij.

Poëzie van Claus
Daarna was er ook aandacht voor Nieuwe tekeningen en gedichten, de poëziebloemlezing die werd samengesteld door Claus' redacteur Suzanne Holtzer, met unieke tekeningen van Hugo Claus. Enkele prominenten lazen ieder één gedicht: Manu van der Aa, Jos Van den Bergh, Kurt De Boodt, Suzanne Holtzer, Rashif El Kaoui, Hilde Van Mieghem, Mark Schaevers en Wim Vanseveren. Al deze mensen waren op een of andere manier betrokken bij de andere Clausherdenkingen die op dat moment her en der waren opgezet.

Jonge schrijvers over Claus
Tot slot van het eerste deel deelden twee jonge schrijfsters hun eerste ervaring met het werk van Claus: Emy Koopman en Lize Spit. Koopman en Spit hadden nog nooit iets van Claus gelezen, maar hadden dat nu wel gedaan en brachten er verslag van uit bij Claus-veelvraat Yannick Dangre. De aandacht ging daarbij in de eerste plaats naar Nieuwe tekeningen en gedichten en naar De Metsiers en De geruchten, twee romans van Claus die herdrukt werden.

Hommage met oesters
Een dozijntje oesters, daar was Hugo Claus niet vies van. Vandaar dat De Foyer het publiek de kans bood tijdens de pauze zo'n stel weekdieren achterover te laten glijden.

Kenners over Claus
Claus-biograaf Mark Schaevers en Claus-docent Kevin Absillis trapten het tweede deel af met een gesprek over het leven en werk van Claus, gespijsd met videofragmenten. Het werd een onderhoud waarin ze ook twee nieuwe De Bezige Bij-uitgaven voorstelden: Het verdriet staat niet alleen (samengesteld door Schaevers) en De verwondering (bezorgd door Absillis).

De versie Claus
Tot slot bracht Josse De Pauw een fragment uit De versie Claus, dat hij tien jaar eerder op de planken had gebracht en uitgebreid werd bejubeld. Tijdens het werken aan het stuk hadden auteur Mark Schaevers en theatermaker-acteur Josse De Pauw het bericht ontvangen van Hugo Claus' zelfgekozen dood. Hun hommage aan de grootmeester van de Vlaamse literatuur werd zo ook een in memoriam.