2010

Uitreiking Literatuurprijs Gerard Walschap

23/04/10 Antwerpen
23/04/10 Antwerpen

Christiaan Weijts mocht in 2010 de zesde Literatuurprijs Gerard Walschap-Londerzeel ter waarde van 7.500 euro in ontvangst nemen voor zijn tweede roman Via Capello 23. De tweejaarlijkse literatuurprijs, een soort breed uitgevallen debuutprijs, bekroont Nederlandse of Vlaamse auteurs die nog niet meer dan vier boeken hebben gepubliceerd. De Walschapprijs wil dan ook een ruime selectie in het licht zetten van auteurs die nog in de eerste fase van hun oeuvreopbouw verkeren. De keuze van de juryleden viel op het boek van Christiaan Weijts, omdat het ‘de problemen van deze tijd niet schuwt’ en ‘in een eigentijds taalgebruik een wereld schetst waarin het vaak moeilijk leven is. Een knap verhaal, vernuftig geconstrueerd en knap geschreven.

Met de bekendmaking van het winnende boek een maand voor de prijsuitreiking ging de aandacht voor het werk en de erkenning van zijn meester niet verloren tussen het applaus en de bubbels. Op vrijdag 23 april 2010, Werelddag van het Boek én de vijfde verjaardag van Bibliotheek Permeke, werd de rode loper voor de feestelijke prijsuitreiking uitgerold op de Verdieping van de bibliotheek in Antwerpen, de stad waar Gerard Walschap van 1924 tot aan zijn dood in 1989 verbleef.

De prijs was een initiatief van en werd mogelijk gemaakt door de gemeente Londerzeel, waar Gerard Walschap in 1898 werd geboren. Behoud de Begeerte organiseerde de uitreiking van 2005 tot 2010, als alternatief voor de carrousel die van literaire prijzen een sportwedstrijd maakt. In de aanloop naar de uitreiking zetten twee literaire avonden de genomineerde werken daarom ruimschoots in de zon. Volgens Jos Borré, biograaf van Walschap, was deze prijs op dit ogenblik de enige in zijn categorie.

De manier waarop winnaar Weijts als chroniqueur van zijn tijd de verhaallijnen van journalist Daniël Schaaf en onderzoeker Arthur Citroen vervlecht, en speelt met Venetië als derde personage, werd ook door critici bejubeld:

‘Uiterst genietbare roman van een schrijver die na twee boeken in de topklasse van de Nederlandse letteren speelt.’ (De Morgen)

‘Een upgrade van zijn debuut: nu nog beter en nog heter.’ (De Standaard)

‘Weijts trekt alle registers van het eigentijds taalgebruik open, maar even virtuoos doorsnijdt hij dit proza met elegante en erudiete kunsthistorische vertogen. Een ingenieus geconstrueerd schouwspel.’ (NRC Handelsblad)

‘Een modern sprookje, waarin journalistiek en wetenschap te kijk worden gezet. Een scherp boek over de macht van de media ­– en van duivelse meisjes.’ (Elsevier)

Opnieuw overtuigt Christiaan Weijts met de rijke textuur van zijn proza, de intens beleefde cultuurkritische eruditie die in sterke formuleringen en vinnige dialogen is gegoten. Dit proza is pikant en verfrissend, erudiet maar nooit pedant. En andermaal is er het geslaagde pingpongspel tussen geest en zintuig, tussen vulgair en verheven, tussen ernst en humor.’ (Klara)