videogedichten

videogedicht

21/03/2023

Alara Adilow leest een gedicht uit Mythen en stoplichten

Voor de uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we steeds een kunstenaar om grafische video’s te maken van een gedicht uit iedere voor de prijs genomineerde bundel. Kijk en luister naar ‘De taal waarin gender en identiteit is gegrond beweegt en vervormt voortdurend’ van Alara Adilow, winnares van de Herman de Coninckprijs 2023. Adilow sprak het gedicht zelf in, de video is gemaakt door Wies Hermans.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2023 over Mythen en stoplichten

Mythen en stoplichten, het literaire debuut van Adilow, is een bundel vol breuklijnen, grenzen en transformaties; een zelfonderzoek naar queerness, genderidentiteit en het vrouwelijk lichaam in de vorm van ontnuchterende gedichten.

Wie Mythen en stoplichten leest wordt meegezogen in een universum waar Adilow de baas is. Als intieme getuige reist de lezer mee met een kwetsbare, maar vastberaden verteller, die eerst het huis van het eigen lichaam voor de onderwereld verlaat (‘Katabasis’), waar een verandering op til is (‘Metamorfose’) en de vraag naar het hogere voortdurend sluimert (‘Geloof je in Engelen, Alara?’), waarna we weer naar het binnenland, naar het hart van de auteur trekken (‘Anabasis’).

Mythen en stoplichten is een barokke bundel waar de gedichten als parels tussen het papier lijken geplakt. De bundel is overladen met betekenis, maar wordt niet zwaar. De keuze om niet te doseren maar de lezer juist te overweldigen, werkt goed. De urgente inhoud van deze bundel wordt ondersteund door een nu eens epische, dan weer prozaïsche stijl. Mythen en stoplichten is een onverschrokken debuut dat durft te schuren.’

Alara Adilow leest voor tijdens de uitreiking van de Herman de Coninckprijs  2023
© Dries Luyten

producties