videogedichten

videogedicht

21/03/2023

Astrid Haerens leest ‘Het was een stil jaar’

Voor iedere editie van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van een gedicht uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Een van de genomineerde bundels was dit jaar Oerhert van Astrid Haerens. Bekijk hier de video van ‘Het was een stil jaar’, een van de gedichten uit de bundel, ingesproken door Haerens zelf en verbeeld door Wies Hermans.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2023 over Oerhert

‘Oerhert van Astrid Haerens is een zorgvuldig gecomponeerde debuutbundel, geschreven in een consistente eigen stijl, waardoor een unieke en intieme leeservaring ontstaat. Het leest als een vloedgolf, beginnend bij het oprijzen van een lichaam uit het water en eindigend bij het schuilen in een zelfgebouwde hut. De zee is nu bevroren, maar hier kunnen we ademen, rustig bloeden, vergeten hoe we heten.

Deze gedichten gaan over het verdriet van de tijdelijkheid, over het doorbreken van zwijgen en over de ontworsteling aan je geboortegrond. De middelste afdeling “brieven aan mijn onbestaand kind” situeert dit debuut duidelijk in een grootstedelijke context, waar een vrouw in haar dertiger jaren nadenkt over of keuzes wel keuzes zijn (“elke dag kies ik je niet”).

In de gedichten wordt een eigen taal opgebouwd, een taal met sterke en originele beeldspraak en een taal zonder clichés (‘Mijn ogen glanzend als zalmen, handspiegels in de nacht’), waardoor er een hecht net van betekenis wordt gesponnen.

Op een soepele, sprankelende en lenige manier beschrijft Haerens de uitdaging om jezelf als jonge vrouw in deze tijd te plaatsen. “Je wilt een verhaal schrijven maar in plaats daarvan maak je puinhopen.”‘

producties