bdbtv

bdbtv

18/03/2021

Desideratorium 2

Gelijkenissen met bestaande personen

In ‘Desideratorium 2: Gelijkenissen met bestaande personen’ gaat literair journalist Dirk Leyman op zoek naar hoe personages tot stand komen in het hoofd van de schrijver. Hij legt drie zeer verschillende auteurs het vuur aan de schenen over het personage in het algemeen, en over hun eigen personages in het bijzonder. 

Bekijk de voorstelling hier vanaf 24 maart, 16u.

Roderik Six spreekt over de naamloze ik-figuur in zijn nieuwste roman ‘Monster’ en benadrukt en passant dat hij niet zo’n eikel is als de meeste van zijn personages – Roderiks woorden, niet de onze. Asha Karami neemt ons mee in het drukbevolkte universum van haar poëziebundel ‘Godface’, met een ontregelende en meerstemmige ‘ik’ in de hoofdrol. Koen Sels ontleedt op zijn beurt het hoofdpersonage in ‘Generator’, dat hij baseerde op zijn kunstenaarsvrienden. Eén van hen, Rinus Van de Velde, kreeg een gastrol in deze voorstelling.

Presentator en interviewer Dirk Leyman is overigens ook zeer onderlegd in het thema van de voorstelling, getuige zijn boek ‘Lezen, een gebruiksaanwijzing: de wereldliteratuur in vijftig personages’. 

Het programmaboekje met informatie over de vier gasten vindt u hier.

Desideratorium is een reeks van Behoud de Begeerte, een laboratorium van de literatuur. De eerste aflevering – Desideratorium 1: Work in progress – gaf een unieke inkijk in de schrijfkamer van drie auteurs die momenteel werken aan een boek. De voorstelling is hier te (her)bekijken

producties