videogedichten

videogedicht

21/03/2019

Frouke Arns leest ‘Ontwaken’

Frouke Arns’ De camembertmethode was een van de in 2019 voor de Herman de Coninckprijs genomineerde dichtbundels. Voor de feestelijke uitreiking van de prijs maakte Klaas Verpoest een grafische video van het gedicht ‘Ontwaken’.

De jury van de Herman de Coninckprijs over de bundel

‘Verraderlijk licht geeft Arns een inkijkje in de alledaagse werkelijkheid, die immers niet is wat die schijnt. Kennen wij de wereld wel, en hoe goed denken we elkaar en onszelf te kennen? Arns dicht geestig, zelf-relativerend, doordacht en heel precies over existentiële kwesties: het onvermijdelijke verglijden van de tijd, de zoektocht naar verbinding. Tussen generaties, zussen, geliefden gaapt een kloof en als we Arns mogen geloven is die des te dieper tussen wie dicht bij elkaar staat. Doorheen haar gedichten schemert het volle besef van fundamentele eenzaamheid. “Hoe zij zo dicht bijeen toch elkaar nooit raken” gaat over aardse bomen en mensen. “Ik heb geen god, alleen de wereld en mezelf daarin’ over het metafysische, hopend op ‘post uit de kosmos”.

Gelukkig zijn er ook de prachtige observaties van Arns die je doen glimlachen. Badschuim “waarmee je tieten en baarden maakte die als drilpuddingen schudden bij elke beweging” of hutspot als een “stilleven met kuiltje jus”. Het dagelijkse is hier een poort naar het wezenlijke: naar de levenslange zoektocht naar de zin van alles.’

producties