bdbtv

bdbtv

26/11/2005

Geletterde Mensen: Kees van Kooten & Guy Mortier

Kees van Kooten was inmiddels al aan zijn derde Geletterde Mensen-tournee toe. Na Gerrit Komrij en Josse De Pauw was Guy Mortier zijn compagnon. Een tournee met twee boezemvrienden, twee baanbrekers en vernieuwers, de ene met zijn televisiewerk, de andere met zijn weekblad, twee humoristen van de bovenste plank, twee monumenten. Uitgangspunt van deze Geletterde Mensen-tournee was het dagelijkse falen van mensen zoals u en ik, “little man humour” – “het geschrijf op de leuning van de fauteuil van de literatuur”.

Met als vertrekpunt ‘Mijn Plezierbrevier’, een bundeling van de beste komische verhalen volgens Van Kooten, lazen de heren hun favoriete teksten van bekende en onbekende auteurs en vooral ook uit eigen werk “want de meeste energie en de grootste ergernissen zijn toch gaan zitten in het eigen domme kleine man-zijn” (Kees van Kooten). Opmerkelijk was dat Guy Mortier zijn debuut als schrijver maakte. Hij las een paar speciaal voor de gelegenheid geschreven (hilarische) teksten. Verder becommentarieerden de heren wat ze op televisie zagen.
“Naar goede Behoud de Begeerte-gewoonte is de voorstelling perfect geregisseerd”, schreef De Morgen. De Standaard bleef een beetje op z’n honger zitten: “Nu had het geheel bij momenten toch iets belegens, wat misschien normaal is, als je twee zestigers op een podium zet en het spektakel telkens onderbreekt voor een televisiefragment van weleer.”

© Wim Daneels

producties