bdbtv

bdbtv

03/06/2022

Het begin en zijn oneindigheid

‘Welk muziekstuk zijn jullie hier aan het spelen?’ vraag ik. Hij blijft naar de lamp kijken, of misschien is het naar de aquarel ernaast. Zijn mond trilt een beetje en zijn huid is doorzichtiger geworden, afgesloten van de wereld is hij zelf ook een beetje vervaagd.’

In haar debuutroman Het begin en zijn oneindigheid zoomt Corinne Heyrman in op psychische kwetsbaarheid. Ze volgt Marcel, die op hoge leeftijd met een depressie in een psychiatrisch ziekenhuis is beland. In datzelfde ziekenhuis verbleef zijn kleindochter een tijdlang, op de afdeling eetstoornissen. Het geeft aanleiding tot een verhaal vol inlevingsvermogen en verbeeldingskracht, waarbij Heyrman de complexiteit van psychische kwetsbaarheid blootlegt. Het roept pertinente vragen op als: in hoeverre kiezen we zelf wie we zijn? Hoe erfelijk is ontregeling, en wat is de oorzaak ervan? Wanneer begint herstel en, belangrijker, wanneer eindigt het?

Corinne Heyrman (Antwerpen, 1994) is schrijver, podcast- en theatermaker en woont in Eindhoven. Met Het begin en zijn oneindigheid schreef ze een even poëtische, geëngageerde als urgente roman. Het boek werd op 20 mei voorgesteld in Bibliotheek Permeke in Antwerpen. Tijdens die avond ging schrijver-dichter Maud Vanhauwaert met haar in gesprek, speelde ZWEifel enkele akoestische nummers en eindigden we met een performance door Heyrman zelf. Op een theatrale manier bracht Heyrman enkele teksten uit haar roman, in een decor van Niki Sophia Kleverlaan en begeleid op trompet door Milan Mes.

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met De Arbeiderspers.

producties