bdbtv

bdbtv

11/03/2021

Hier het hiernamaals: Roger Van de Velde

‘Hier het hiernamaals’ is een voorstellingenreeks van Behoud de Begeerte waarin auteurs worden herinnerd die niet meer onder ons zijn; auteurs die ondanks hun overlijden aanspraak maken op hun onsterfelijkheid. Op 17 maart zet Behoud de Begeerte het werk en leven van Roger Van de Velde in de kijker. 

Bekijk de voorstelling hier vanaf 17 maart, 16u. 

Als schrijver en journalist vocht Roger Van de Velde (1925-1970) tegen sociaal onrecht en schreef hij met enorme empathie over de onderbuik van de maatschappij. Met zijn glasheldere proza heeft Van de Velde vele Vlaamse auteurs beïnvloed, en zijn boeken zijn ook nu nog, meer dan vijftig jaar na zijn dood, meer dan het lezen waard. Hoog tijd dus om een hulde te brengen aan de auteur. 

Ellen Van Pelt schreef in 2020 de alom geprezen biografie over Roger Van de Velde: ‘Deze wereld is geen ergernis waard’. Zij gaat in gesprek met schrijver Erik Vlaminck, bewonderaar van Van de Velde en voorzitter van Pen Vlaanderen, en met acteur Dries De Win, die Roger Van de Velde vertolkte in de kortfilm ‘De knetterende schedels’: over het schrijverschap van Van de Velde, over de thema’s in zijn literatuur en over zijn tragisch leven. Wat maakt de literatuur van Roger Van de Velde nog steeds zo relevant en lezenswaardig? Geert Hoste, eveneens een groot bewonderaar van de auteur, presenteert. Jelle Denturck, zanger van de licht krankzinnige rockformatie DIRK., zorgt voor muziek.

Het programmaboekje met informatie over de gasten vindt u hier.

Nog niet genoeg van Roger Van de Velde? In onderstaande fragmenten lezen Ellen van Pelt en Erik Vlaminck voor uit het werk van de auteur. 

Meer informatie over de voorstelling. 

In Klara Pompidou (14 januari 2021) sprak Nicky Aerts met Ellen Van Pelt over haar biografie over Roger Van de Velde. Herbeluister het gesprek hier

producties