bdbtv

bdbtv

20/05/2021

Hugo Clauslezing 2021

Erwin Mortier & Connie Palmen

“Nu Claus dood is, leven we voorgoed in de eenentwintigste eeuw.” – Erwin Mortier

Er is leven na Hugo Claus, ook in de letteren. De vijfde Clauslezing wordt dit jaar verzorgd door Connie Palmen en Erwin Mortier, twee auteurs die eerder al een briljant eerbetoon aan hun vriend en collega schreven.

Connie Palmen schreef tot twee maal toe een verjaardagstekst voor Hugo Claus – in 1999 en in 2004. Ze kruipt een derde maal in haar pen om, ditmaal postuum, haar vriend te eren. Erwin Mortier, wiens recentste roman ‘De onbevlekte’ – een vervolg op zijn schitterende debuut ‘Marcel’ – naast een persoonlijk ook een inhoudelijk verwantschap met Claus bevestigde, sprak op de afscheidsplechtigheid in 2008. Zijn toespraak zindert nog steeds na. Mortier nam een oud artikel over Claus’ laatste dag opnieuw ter hand en boetseerde het met de blik van nu tot een nieuw, beklijvend schrijven. 

Josse De Pauw presenteert de voorstelling op basis van citaten die de veelkantige mens Hugo Claus tonen – stuk voor stuk citaten van Claus zelf, door Mark Schaevers verzameld in het toepasselijk getitelde boek ‘Groepsportret’.

Op je zeventigste verjaardag heb ik de wens uitgesproken dat je eeuwig leeft. Volgens mij ga je dat nog waarmaken ook.” – Connie Palmen

 

Programmaboekje

Lees hier het dubbelinterview met Erwin Mortier en Connie Palmen naar aanleiding van de Clauslezing (De Morgen).

© Dries Luyten

producties