videogedichten

videogedicht

21/03/2023

Iduna Paalman leest ‘Belastend materiaal’

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar was Bewijs van bewaring van Iduna Paalman een van de kanshebbers voor de onderscheiding. Kijk en luister naar ‘Belastend materiaal’, verbeeld door Wies Hermans en ingesproken door Paalman zelf.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2023 over Bewijs van bewaring

‘In Bewijs van bewaring levert Iduna Paalman andermaal een proeve van haar taalvaardigheid én van haar brede interesseveld. Ze laat zich inspireren door stemmen en teksten uit het verleden en stelt expliciet de vraag naar de aard en kleur van geschiedschrijving. Wie zegt historicus te zijn heeft iets uit te leggen, aldus Paalman in het gedicht “Spelregels”.

Maar ook de passieve toeschouwer is niet vrij van schuld: De auteur vraagt zich af “waarom iedereen zo weldadig in het nu leeft” en “welke leugens/schragen welke plank en lig ik daarop te slapen?”.

De jury werd onder meer getroffen door de ene mysterieuze rolschaats die door een vader cadeau wordt gedaan in het titelgedicht “Bewijs van bewaring” en door de gedichtencyclus “Het proces” dat echo’s van de heksenjachten oproept. In de hele bundel pleit Paalman voor het vrouwelijke perspectief, dat zo vaak bewust of onbewust achterwege werd gelaten. Zowel qua vorm als qua inhoud is Bewijs van bewaring een ijzersterke bundel. In een haast duizelingwekkend tempo stapelt Paalman prachtig beeld op prachtig beeld en schrijft poëzie-geschiedenis.’

Iduna Paalman leest voor tijdens de uitreiking van de Herman de Coninckprijs 2023 (c) Dries Luyten
© Dries Luyten

producties