videogedichten

videogedicht

21/03/2024

Jens Meijen leest ‘Elders’

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar was Jens Meijens Sunset Industries een van de kanshebbers voor de onderscheiding. Kijk en luister naar ‘Elders’, verbeeld door Wies Hermans en ingesproken door de dichter zelf.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2024 over Sunset Industries

‘Een sunset industry is een industrie in verval: iets dat teloorgaat. Wat als die industry onze immense wereld is die vergaat? Jens Meijen schept in deze bundel een universum waarvan de houdbaarheid en hoedanigheid in ieder gedicht beweegt, verandert, rammelt en vervloeit. Soms is zijn wereld dystopisch (“we wachten tot het komt”; “zo vliegen brokken aarde, bloesems, gloeiende oogbollen”) soms mythisch, en daarin zowel grimmig als troostrijk.

Meijen, een ijzersterk observator, leidt de lezer door een vervreemdende en verdwijnende wereld waarin de sfeer heel consequent en de taal steeds nieuw is. Door in en uit te zoomen ervaart de lezer zijn gedichten als persoonlijk en intiem terwijl hij het onbevattelijk grote onderwerp van de ondergang van de mensheid en de wereld aankan. Het geheim is hier de taal: uitzonderlijk muzikaal en klankrijk, ritmisch en vol schitterende beelden. Prachtig zijn ook de terugkerende personages. Dat van de hond Levka, getuige van rampen, van het “pulken van de dagen aan de pezen van je lijf”, is onvergetelijk. Een dier dat directer en misschien wel scherper dan de mens ervaart hoe het is als het onheil aanrolt. Sunset Industries is een bundel die het effect heeft van een film waar je steeds opnieuw naar moet kijken, waar je van huivert, over na blijft denken en van gaat houden.’

producties