Koningsblauw 2009
Behoud de Begeerte presenteerde van 22 tot 25 mei de achtste editie van Koningsblauw, een programma als hommage aan de Nederlandstalige poëzie in het algemeen en Herman de Coninck (1944-1997) in het bijzonder. Dit keer was er ook speciale aandacht voor Remco Campert, die op 29 juli 2009 zijn tachtigste verjaardag vierde.
De deelname van sterkhouder Leonard Nolens gold lang vooraf als een zekerheid. Voor zijn bundel Bres (2007) ontving hij de VSB Poëzieprijs, maar ook de opvolger Woestijnkunde werd alom bejubeld. De Nederlandse dichteres Vrouwkje Tuinman wist met haar tweede bundel Receptie schijnbaar moeiteloos grappige en bizarre beelden op te roepen. Knack had het over enerzijds de nieuwe Nederlandse poëzieprinses en anderzijds de triest-timide Alice in Wonderland. Tuinman trad enkel aan in Berchem en Brussel. In Genk en Gent nam de Vlaamse debutante Sylvie Marie haar plaats in. Haar bundel Zonder had hoge ogen gegooid bij de recensenten. Humo had het over een ‘voldragen boreling, bol van belofte’. Ester Naomi Perquin werd in 2007 met haar debuut Servetten halfstok meteen genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en de Hugues C. Pernathprijs; ze won daarenboven de eerste Debuutprijs van Het Liegend Konijn. En dan was er nog Maarten Inghels, wiens debuutbundel Tumult als nummer 17 was verschenen in de prestigieuze Sandwichreeks onder redactie van Gerrit Komrij.
Het muzikale viertal Laïs Lenski vervoegde de affiche als muzikale entr’acte. Deze destijds nieuwe formatie (bestaande uit het zangtrio Laïs en de cellist Simon Lenski, bekend van DAAU) bracht samen de cd Laïs/Lenski uit. Journalist Piet Piryns presenteerde naar goede gewoonte Koningsblauw.