videogedichten

videogedicht

21/03/2019

Maria Barnas leest ‘De Zwemmer’

Nachtboot van Maria Barnas was in 2019 een van de voor de Herman de Coninckprijs genomineerde dichtbundels. Klaas Verpoest maakte voor de feestelijke uitreiking van de prijs een grafische video van haar gedicht ‘De Zwemmer’.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2019 over de bundel

‘Het is in de nacht dat wij dromen. En dat onze grootste nachtmerries ons bezoeken. Barnas legt in deze bundel haarfijn bloot hoe wij mensen worstelen met de uitersten, zowel met de lichte, ogenschijnlijk oppervlakkige als met de donkere zijden van het bestaan. Zo gaat ze de dialoog aan zowel met Anaïs Nin, die de lichtvoetige liefde bezong, als met Anne Sexton en Sylvia Plath, die groeven in hun droefheid en beiden zelfmoord pleegden. “De werkelijkheid is een rolletje plakband/hoor je.// Ik kan het begin niet vinden.”

Barnas beschrijft het leven niet, ze bevraagt het en zit er middenin: “de toekomst ligt open als een veld waarin dieren jagen builen zwellen modder kuilen.” Ze gooit gedachten als klonten naar de andere oever van de rivier om haar eigen dam te maken, om rechtop te blijven staan “om te blijven zinspelen op mogelijkheden van een ander bestaan.” Barnas tast de grenzen af, botst tegen bureaucratie, drankzucht en vreemde taal. Bijna contemplatief, met sprookjes en waterrijke metaforen, verwondert zij zich kalm en eigenzinnig als een filosoof over onze vreemde wereld.

producties