videogedichten

videogedicht

21/03/2023

Nisrine Mbarki leest ‘oeverloos’

Voor elke uitreiking van de Herman de Coninckprijs vragen we een kunstenaar om grafische video’s te maken van gedichten uit elke voor de prijs genomineerde bundel. Dit jaar was Oeverloos van Nisrine Mbarki een van de kanshebbers voor de onderscheiding. Kijk en luister naar het titelgedicht, verbeeld door Wies Hermans en ingesproken door Mbarki zelf.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2023 over Oeverloos

‘De poëzie van Nisrine Mbarki raakt. Met goedgekozen woorden die ruimte geven aan herkenning, schetst ze een kwetsbaar narratief over het leven van haar ouders en zichzelf, dat sterk gekleurd wordt door migratie. In het titelgedicht treedt haar moeder “regelmatig buiten haar oevers”. Het risico van verdrinken in het immense van de diaspora, loert hier om de hoek. Dat maakt deze bundel spannend: hier gebeurt iets! Het zorgt voor beklijvende gedichten, die blijven nazinderen vanwege hun eerlijkheid.

Oeverloos is een sterk debuut met een natuurlijk verloop, waarin het wemelt van de fantastische beelden en regels (“in mijn straat groeien geen bomen alleen gebouwen”) en waarin taal letterlijk een centrale plaats krijgt toegedicht. De teksten in het Frans, Arabisch en Tamazight zijn de talen uit de jeugd van de auteur, zij gaan in dialoog met het Nederlands en benadrukken het meerstemmige karakter van deze bundel. In het gedicht “tong” wordt in een kinderkeel een genadeloos pact gesloten, maar Mbarki overleeft, vindt haar eigen taal in dit debuut. “[V]erbanning heb ik afgeschaft/op mijn tong vindt een orgie plaats.” Dát taalplezier lees je in oeverloos.’

Herman de Coninckprijs 2023_Nisrine Mbarki (c) Dries Luyten
© Dries Luyten

producties