videogedichten

videogedicht

21/03/2019

Paul Bogaert leest Hou dat vast

In 2019 was de bundel Zo kan het niet langer van Paul Bogaert een van de kanshebbers op de Herman de Coninckprijs. Klaas Verpoest maakte voor de feestelijke uitreiking van de prijs een grafische video van Bogaerts gedicht ‘Hou dat vast’.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2019 over de bundel

‘De titel van de bundel is al een cliché. En de gedichten zelf staan er bol van: gemeenplaatsen die de moderne mens in zijn persoonlijke zowel als zijn publieke leven van zichzelf vervreemden. Een voor een ontmaskert Bogaert ze, demonstreert hij hoe taal die ons de illusie geeft dat we macht hebben over ons leven, ons in werkelijkheid gevangen houdt, hoe ze ons vastzet in een kluwen van voorschriften, reglementen, opinies, verwachtingen, boodschappen uit de reclame, de sociale media en het managersjargon. Subtiel en met veel zin voor ironie laat hij zien hoe er niets te zien is dan schamelheid onder die nieuwe kleren van de keizer.

De poëzie van Bogaert is op die manier fundamenteel maatschappijkritisch. Maar tegelijk is ze schrijnend en vervuld van mededogen voor de mens, die vaak tevergeefs vluchtwegen zoekt. Zijn gedichten zijn zulke vluchtwegen, zij maken het onbehagen voelbaar en geven tegelijk de taal haar fundamentele vrijheid en creativiteit terug. Om het met de dubbelzinnige slotregel uit de bundel te zeggen: “Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.”‘

producties