videogedichten

videogedicht

21/03/2019

Radna Fabias leest ‘wat ik verstopte’

In 2019 won Radna Fabias de Herman de Coninckprijs voor haar bundel Habitus. Tijdens de prijsuitreiking bracht ze het gedicht ‘wat ik verstopte’. Kijk de voordracht, en de grafische video van Klaas Verpoest die deze vergezelde, hier terug.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2019 over de bundel

‘Aards, rauw, gloedvol, bezwerend en actueel komt Fabias de poëzie binnen zetten. Haar debuut is verrassend voldragen en getuigt van een nieuwe, bijzonder oorspronkelijke stem. Fabias stelt in vier afdelingen pertinente en ongemakkelijke vragen door contrasten op te roepen en flarden alledaagse taal door haar gedichten te vlechten, interpunctie te laten voor wat het is en zo alle grenzen af te tasten. Wat is identiteit? Wie is wie, waar en waarom? Zoals in het gedicht “Vader”: “en de oude man ging naar de zee en de oude man ving niks meer en de oude man vond daar zijn nietigheid.”

Wie ben je als je al de vooroordelen afpelt en wat betekent je afkomst dan nog? Zo klinkt de “ballotant”, ofwel de inburgeraar op Curaçao “als een nieuwslezereres” die “kan fietsen zonder zijwielen”. Hoe kan het dat harmonie zo buiten het bereik van mensen ligt, waarom zijn gewoontes zo diep ingesleten zonder nog bevraagd te worden? Fabias onderzoekt deze kwesties met ingehouden ironie, met zelfspot, mededogen en een vlijmscherp inzicht.’

producties