videogedichten

videogedicht

21/03/2019

Stefan Hertmans leest ‘Open de deur van het gedicht’

In 2019 was Stefan Hertmans’ Onder een koperen hemel genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Klaas Verpoest maakte speciaal voor de feestelijke prijsuitreiking een grafische video bij het gedicht ‘Open de deur van het gedicht’.

De jury van de Herman de Coninckprijs 2019 over de bundel

‘In deze nieuwe dichtbundel bespeelt Stefan Hertmans veel registers. Hoewel hij schrijft over complexe, universele thema’s, zijn deze gedichten toch vooral een ode aan de schoonheid. Wat leeft is eindig, maar wat blijft en troost is de schoonheid. In dat streven klinken veel andere stemmen mee – van mythologische figuren, beroemde voorgangers (dichters en schilders) tot geliefde figuren uit zijn persoonlijk verleden, wat de bundel bedding geeft. En toch horen we in deze gedichten vooral de intieme, unieke stem van de dichter.

Hertmans poëzie voert de lezer mee in een ritmisch en melodieus taalspel dat aan de soms dramatische stem een zekere zwier en luchtigheid geeft. Een schijnmanoeuvre waarmee de dichter, ondanks de zwaarwichtige thematiek, ongemerkt maar feilloos het hart van de lezer weet te raken. Want deze gedichten zijn ook breekbaar; “en morgen ben je niets meer, man, niets dan wat schaduw en wat stof”. De poëzie uit deze bundel klinkt als het strijkorkest van de Titanic dat virtuoos bleef verder spelen terwijl het schip onherroepelijk naar de zwarte diepte zonk. Door zullen we gaan.’

producties