1985

8 Beaux-Forts

27/03/85 Leuven
Zaal Samambaïa (20.00)
Dooreman
27/03/85 Leuven
Zaal Samambaïa (20.00)

De eerste editie van 8 Beaux-Forts toonde in de voor deze gelegenheid veel te kleine discotheek Samambaïa een staalkaart van wat performancepoëzie te bieden had. Het (volgens Het Volk) vroom en in stille aanbidding luisterende publiek beleefde een buitengewoon boeiende voorstelling, waarin acht performers op evenveel verschillende manieren teksten brachten. (Zeven eigenlijk, want Astrid Roemer stuurde haar kat.). Deze eerste editie van 8 Beaux-Forts (het zouden er in totaal drie worden) bracht de fine fleur van het performend gedeelte van de literaire scene op de planken. Alleen Johnny van Doorn ontbrak, maar dat zou Behoud de Begeerte later goedmaken. Opvallend was het optreden van Brusselmans: hij deed namelijk niet de minste moeite om te performer, wat op zich een performance was. In een brief aan Behoud de Begeerte had hij zijn optreden als volgt aangekondigd: “Bij gebrek aan tijd leer ik mijn proza nooit van buiten en dus maak ik meestal gebruik van de tekst in schrift. Het performance-element is dus niet érg groot, al durf ik wel eens een salto mortale maken, ondertussen een liter bier in één slok uitdrinkende.” Het optreden van Brusselmans was verder opvallend omdat de ene helft van het publiek radicaal voor Brusselmans was, en de andere radicaal tegen.

(Zie ook: Matthijs de Ridder, Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014, De Bezige Bij, 2014, p. 95-105.)

met

Herman Brusselmans Jules Deelder Gust Gils Tom Lanoye Marcel van Maele Diane Ozon Astrid Roemer Simon Vinkenoog Coenraed de Waele

extra

bdbtv
#1

In 1988 werd 8 Beaux-Forts georganiseerd in de context van De Stoute Jaren, een uitgebreid en multimediaal (kunst)programma dat meertalig en internationaal gericht was en gerealiseerd werd door verschillende organisatoren in en rondom Brussel.