1994

Dagboek van een willekeurige week

25/03/94 Antwerpen
Koningin Elisabethzaal (20.00)
25/03/94 Antwerpen
Koningin Elisabethzaal (20.00)

In de marge van de rondreizende tentoonstelling De wereld van Anne Frank organiseerde Behoud de Begeerte op 25 maart de manifestatie Dagboek van een willekeurige week. Om voor de hand liggende redenen stond tijdens deze manifestatie het dagboek centraal. Gedurende één week (van 16 tot 23 maart: een willekeurige week, het had net zo goed een andere week kunnen zijn) hielden zeven journalisten en zeven schrijvers een dagboek bij.

Marc Reynebeau reconstrueerde een feiten-dagboek van diezelfde week in een oorlogsjaar. Hij concentreerde zich op het leven van de gewone man: drongen de deportaties door tot de burger? Tekende de nazi-onmenselijkheid ook het straatbeeld?

Miep Gies, die de familie Frank hielp onderduiken en Anne Frank goed gekend heeft, doet haar verhaal in ‘Anne Frank Remembered’, een bundel schrijnende herinneringen. Als eerbetoon aan haar beroemde protégé, trad de hoogbejaarde dame uitzonderlijk in de schijnwerpers om een selectie uit het dagboek van Anne Frank te brengen. Een memorabel moment.