2004

Behouden Begeerte

31/10/04 Antwerpen
deSingel (20.00)
31/10/04 Antwerpen
deSingel (20.00)

In 1984 zag Behoud de Begeerte het levenslicht. Een valentijnsfuif en een feest ter ere van de lancering van het Nieuw Wereldtijdschrift behoorden tot de eerste wapenfeiten. De literaire vereniging zou al gauw uitgroeien tot een vaste waarde binnen het culturele landschap. In 2004, ongeveer duizend literaire manifestaties verder, vierde Behoud de Begeerte op 31 oktober haar twintigste verjaardag met een groot literair en muzikaal feest in deSingel in Antwerpen.
"Begeerte gevierd tijdens marathon", kopte de Gazet van Antwerpen. Auteurs als Herman Brusselmans, Tom Lanoye, Hugo Claus, Connie Palmen, Kristien Hemmerechts en vele, vele anderen vulden die avond het vijf uur durende verjaardagsprogramma. Het werd een groots literair evenement waarbij ernst en humor elkaar even snel afwisselden als de optredens. Behouden Begeerte werd een onvergetelijk feest waarbij onder meer Lanoye zorgde "voor een verjaardagstaart met explosieve kaarsjes" (De Standaard).
Bij deze gelegenheid werkte Behoud de Begeerte samen met ABC2004 en boek.be. Die laatste ging zelfs nog een stapje verder en organiseerde het Begeerlijk Boekenweekend: een pakket met een toegangskaart voor de boekenbeurs, een ticket voor het literair festival Behouden Begeerte, een overnachting in Hotel Corinthia in Antwerpen en twee boeken (het fotoboek van ABC2004 en ‘Slaap’, het debuut van Annelies Verbeke).
Naar aanleiding van het twintigjarige bestaan van Behoud de Begeerte werd er ook een bloemlezing uitgegeven. 'Schrijvers over liefde, begeerte & aanverwante aangename ongemakken' werd een soort Saint Amour in boekvorm. De zorgvuldig geselecteerde fragmenten laten de liefde in al haar facetten zien en zijn van de hand van auteurs die ooit te gast waren in een van de voorstellingen van Behoud de Begeerte. Onder meer Hugo Claus, Jeroen Brouwers, Julian Barnes en Anne Provoost werden opgenomen in deze bloemlezing, die werd samengesteld door Paul Demets. 

(Zie ook: Matthijs de Ridder, Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014, De Bezige Bij, 2014, p. 295-306.)