2004

Vrouwenleest

24/10/04 Hasselt
CC De Doos (20.00)
24/10/04 Hasselt
CC De Doos (20.00)

In het weekend van 23 en 24 oktober 2004 vond in Hasselt het literaire festival Oktober Uitgelezen plaats, een samenwerking tussen de stad Hasselt, het Cultureel Centrum Hasselt en de provinciale en stedelijke bibliotheken. Het centrale thema van het festival was ‘spanningen’. Behoud de Begeerte werd aangezocht om in die sfeer een luik van het festival voor haar rekening te nemen.

Dat werd Vrouwenleest, een programma bestaande uit de top van de Nederlandstalige letteren, maar dan voor eenmaal zonder mannen. Bekroond met verschillende prijzen en toen al elk met een eerbiedwaardig oeuvre op het conto, stonden Geertrui Daem, Anna Enquist, Kristien Hemmerechts, Doeschka Meijsing en Nelleke Noordervliet al jaren in hoog aanzien. Ze werden omringd door jonge vrouwelijke collega’s: Maria Barnas, Saskia De Coster, Tjitske Jansen, Hanneke Paauwe, Margot Vanderstraeten en Annelies Verbeke. Op basis van hun destijds lovend onthaalde debuten mocht men ervan uitgaan dat ook hen een glansrijke carrière zou wachten (en kijk!). Ook Yasmine liet zich van een nieuwe kant zien en zong enkele nummers van Leonard Cohen in een nieuwe vertaling.

Vrouwenleest bestond uit sterke vrouwen, bekende vrouwen, lieve vrouwen, intelligente vrouwen, geestige vrouwen, schone vrouwen, zingende vrouwen, vertellende vrouwen en te ontdekken vrouwen. De elf schrijfsters en dichteressen hadden een meer of minder spannend fragment uit hun werk gekozen. De vrouwen lazen voor, maar zowel vrouwen als mannen waren welkom om te komen luisteren.