2005

Literatuurprijs Gerard Walschap

24/11/05 Antwerpen
Bourla (20.00)
24/11/05 Antwerpen
Bourla (20.00)

De Literatuurprijs Gerard Walschap wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een auteur die niet meer dan vier titels op zijn naam heeft staan. De uitreiking werd dit jaar weer georganiseerd door Behoud de Begeerte en bestond uit twee delen. Het eerste deel besteedde voornamelijk aandacht aan de schrijver die de inspiratie voor deze prijs was. Wouter Hendrickx las ‘Die van Cuypers’, een fragment uit 'Volk' van Walschap waarna een fragment uit het interview van Walter van den Broeck met de auteur geprojecteerd werd.
Nicky Aerts ging in gesprek met dochter Carla Walschap, Jozef de Borger, Jos Borré, Cyriel van Tildonck en Georges Wildemeersch over het leven van Walschap en de betrachtingen van de Literatuurprijs.
De drie eerdere laureaten van de prijs (Erwin Mortier, Josse de Pauw en Ilja Leonard Pfeijffer) lazen kort voor uit hun bekroonde werken.
Na de pauze werden de genomineerde auteurs voorgesteld. 
Juryvoorzitter Georges Wildemeersch kwam het publiek vertellen dat Tom Naegels’ derde roman de vierde laureaat van de Literatuurprijs Gerard Walschap was.

De overige genomineerden waren:

Désanne van Brederode met 'Het Opstaan'
Marja Brouwers met 'Casino'
Stefan Enter met 'Lichtjaren'
Jan Fontijn met 'Biefstuk en Benzine'
Annelies Verbeke met 'Slaap!'
Pieter Waterdrinker met 'Een Hollandse Romance'
​Tommy Wieringa met 'Joe Speedboot'