2005

Moeders

31/10/05 Antwerpen
Bourla (20.00)
31/10/05 Antwerpen
Bourla (20.00)

Naar aanleiding van de herneming van Bezonken Rood (de toneelbewerking van de roman van Jeroen Brouwers) in het Toneelhuis, organiseerde Behoud de Begeerte een literaire avond met als uitgangspunt de ode aan de moeder. En met een regelrechte topcast: Jeroen Brouwers, Herman Brusselmans, Hugo Claus, Connie Palmen en Dimitri Verhulst.
Dat het uitgangspunt in de praktijk nogal moeilijk lag, werd meteen duidelijk toen Jeroen Brouwers voorlas uit Bezonken Rood, een roman waarin de relatie met de moeder niet al te rooskleurig voorgesteld wordt. De toon was gezet en ook Dimitri Verhulst gaf een niet al te bijster positief portret van zijn moeder.
Toneelhuisacteurs Tom Jansen, Gilda De Bal en Titus Muizelaar brachten teksten van Amos Oz, Remco Campert en Ischa Meijer. Contratenor Steve Dugardin bracht Marialiederen – niet echt verbazingwekkend op een avond als deze, maar wel heel erg passend. En mooi.
Herman Brusselmans bracht vervolgens een enigszins ironisch, maar toch vooral gevoelig eerbetoon aan zijn overleden moeder.
Als afsluiter bracht Hugo Claus één gedicht; hét gedicht. "Beklijvend was de avond al geweest," schreef De Morgen, "maar pas dan werd hij ook ontroerend."