2006

Gedichtendag

26/01/06 in Vlaanderen en Nederland
-- Untitled -- (20.00)
26/01/06 in Vlaanderen en Nederland
-- Untitled -- (20.00)

Gedichtendag is een initiatief van Poetry International en van Behoud de Begeerte, met de steun van de Taalunie.
Ook in 2006 ging Gedichtendag niet onopgemerkt aan het publiek voorbij: op de website van Gedichtendag werden voor Vlaanderen alleen al zowat negentig verschillende activiteiten ingeschreven. Radio 1, Klara, Canvas, Villanella, Antwerpen Boekenstad, het Poëziecentrum, Het beschrijf, ... noem maar op, allen ontplooiden ze op en rond Gedichtendag tal van boeiende initiatieven. En dan waren er ongetwijfeld in het hele land nog tal van kleinschalige initiatieven die niet eens op de website staan vermeld.
Gedichtendag is inmiddels gestoeld op een aantal fijne tradities. De Gedichtendagbundel, bijvoorbeeld, of de Gedichtendagprijzen, de poëzieposter, de installatie van de Antwerpse stadsdichter, ...
Menno Wigman schreef met 'De wereld bij avond' (Prometheus 2006) de Gedichtendagbundel.
De drie mooiste gedichten van 2005 zijn geschreven door Erik Jan Harmens, Koenraad Goudeseune en Piet Gerbrandy, die hiermee de winnaars zijn van de Gedichtendagprijzen 2006, zo besloot de jury (politicus Femke Halsema, journalist en criticus Ron Rijghard en radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute). Van Erik Jan Harmens werd een fragment gekozen uit zijn gedicht 'Slotgebed' (uit: 'Underperformer', uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 2005). Piet Gerbrandy wint de prijs voor zijn titelloze gedicht beginnend met "Bezopen wijst big in satijnen corset" (uit: 'Drievuldig feilloos vals', Meulenhoff 2005). Koenraad Goudeseune mag een prijs in ontvangst nemen voor het gedicht 'Ieper' (uit: 'Zen uit eigen werk', Atlas 2005). Aan elk van de Gedichtendagprijzen is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden, waarvan een deel wordt uitgekeerd in boekenbonnen. De winnende gedichten zijn afgedrukt op ansichtkaarten die gratis worden uitgedeeld in tal van bibliotheken en boekhandels in Nederland en Vlaanderen. 

Het Poëziecentrum en boek.be verspreidden een door Gert Dooreman vormgegeven poëzieposter, met dit jaar een gedicht van Peter Verhelst.
In Antwerpen werd in het stadhuis de nieuwe stadsdichter, Bart Moeyaert, geïnstalleerd.