2006

Grasduinen

08/04/06 Gent
08/04/06 Gent

Van 5 tot 30 april 2006 maakte Vlaanderen plaats voor de zesde editie van de Literaire Lente. Met deze actie zette Boek.be de literaire voorjaarsoogst in de kijker. Een representatieve selectie van vierentwintig eigentijdse romans gaf een overzicht van het nieuwe aanbod. Naar goede gewoonte vonden gedurende de maand april in erkende boekhandels en literaire cafés in heel Vlaanderen ontmoetingen met auteurs plaats, was er de Literaire Lente-wedstrijd en waren er speciale lanceerprijzen. Nieuw dit jaar was de feestelijke opening van de Literaire Lente, gepresenteerd door Radio 1 en Knack. Hiervoor trok Boek.be op zaterdag 8 april 2006 alle registers open met een literaire happening in Gent. Uit het rijke aanbod van de Literaire Lente 2006 puurde Behoud de Begeerte in opdracht van Boek.be een literair programma van één uur: Grasduinen.

Tijdens Grasduinen kon een goedgevulde en aandachtige theaterzaal een uur lang kennismaken met een selectie van vijf uit de 24 aangeboden titels uit de literaire voorjaarsoogst. Een jonge garde van drie auteurs: Jeroen Theunissen, Peter Terrin en Saskia De Coster lazen voor uit hun gesmaakt nieuw werk. Met de Frans-Turkse Yasmine Ghata wisten ook de talrijke internationale schrijvers uit het aanbod zich vertegenwoordigd. Oek de Jong hield van 1997 tot 2002 tijdens het schrijven aan Hokwerda’s kind een dagboek bij. Met zijn voorgelezen stukken liet hij berichten horen uit de smidse van de schrijversstiel. Halfweg het programma zorgde Dez Mona in duobezetting voor een beklijvend kippenvelmoment. ‘Zanger Gregory Frateur ging tekeer als een waanzinnige predikant en hield ons en het grootste deel van het publiek in zijn macht’ schreef De Morgen achteraf. Gazet van Antwerpen had het over ‘een sensatie’. Het ‘als altijd uitgekiende scènebeeld én projectie van de voorgelezen teksten’ (Gazet van Antwerpen), ontworpen door Ief Spincemaille en Klaas Verpoest, mocht er ook zijn. Yasmine Ghata en Jeroen Theunissen werden als ‘voltreffers’ omschreven, hoewel het programma in zijn geheel ‘schwung miste’, zo schreef De Morgen nog.

Aansluitend op Grasduinen volgde, live op het podium van de Vooruit, De Tekstbaronnen Literair, gepresenteerd door Chris Dusauchoit en met Kurt Van Eeghem, Yvonne Kroonenberg, Marc Reynebeau, Marcel Vanthilt en met de medewerking van Diane Broeckhoven, Geertrui Daem, Jan Dheedene en Elisabeth Marain. Deze literaire versie van Radio 1’s bijwijlen hilarische quiz trakteerde het publiek op anderhalf uur witzig entertainment. Op het afsluitende eerste Literair Lentebal werd met dj’s Peter Holvoet-Hanssen, Vitalski en Paul Mennes tot laat en vlot geshaket.