2006

Tableau de la troupe

16/09/06 Utrecht
16/09/06 Utrecht

In 2006 werd er in Utrecht een groots kunstproject georganiseerd onder de naam Kunst & Oorlog, in de aanloop naar de 300ste verjaardag van de Vrede van Utrecht die in 1713 een einde maakte aan de Spaande successieoorlogen die Europa teisterden. Behoud de Begeerte werd gevraagd de openingsceremonie te organiseren onder de toepasselijke naam Tableau de la Troupe. De voorstelling werd een keuze uit het beste wat de manifestatie te bieden zou hebben.

De Nederlandse acteur Carol Linssen las een fragment uit de Illias, een gedicht van Goran Simic en een afscheidsbrief van David Grossman aan diens zoon, die het leven had gelaten tijdens het conflict tussen Libanon en Israël.

Paul Feld bracht enkele scènes uit het nieuwe toneelstuk Mussert, genoemd naar de oprichter en leider van de Nationaal Socialistische Beweging in Nederland.

Tom Lanoye las een selectie uit zijn vertalingen van oorlogsgedichten, Judith Herzberg koos voor een fragment uit Tussen Amsterdam en Tel-Aviv, Sanneke van Hassel bracht met haar reisdagboek Sarajevo heel dichtbij en de uit Afghanistan gevluchte dichteres Shakila Azzizada las haar gedichten voor.

Er werd een kortfilm vertoond van Sokol Beqiri, Nihad Krsevljkovic had homevideo’s uit het belegerde Sarajevo meegebracht en Tarek Atuoi was net terug uit Libanon waar hij in de Palestijnse vluchtelingenkampen kinderen een videoclip van hun eigen leven had laten maken.

Tussendoor werden foto’s van Zijah Gafic geprojecteerd en Brank Mirkovic begeleidde zichzelf op accordeon voor een Balkan-smartlap.

De avond werd van duiding voorzien door Chris Keulemans, organisator van Kunst & Oorlog.