2007

De hele fantasie

Harry Mulisch 80

15/09/07 Amsterdam
15/09/07 Amsterdam

Harry Mulisch 80

‘Op vrijdag 29 juli werd ik, negen pond zwaar, uit de Stille Oceaan opgevist. Die zelfde dag kwam de Vesuvius plotseling in verhevigde werking, maar de kranten vermeldden niet of dat kwam door mijn geboorte of door Mussolini, die ook die dag zijn verjaardag vierde.’ (Harry Mulisch in Mijn getijdenboek)

Uitgeverij De Bezige Bij en Behoud de Begeerte presenteerden op 15 september 2007 in de Stadsschouwburg van Amsterdam als hommage aan Harry Mulisch een feestelijk programma vol muziek, zang, film, literatuur en verrassingen. Enkele Nederlandse topacteurs als Rutger Hauer, Thom Hoffman, Derek de Lint, Johanna ter Steege en Thomas Cammaert lazen uit het werk van Mulisch. Esmé Bos (Duveltjeskermis! Tres Tigres Tristes! El tattoo del tigre!) begeleid door Bart Voet en Bruno De Groote, zong naar goede gewoonte de pannen van het dak. De grootste verrassing was dat ze naar het einde van de avond toe, bij het zingen van ‘Only you’ van The Platters, vocale versterking kreeg van de Herenclub, de naaste vrienden van Mulisch zelf, tot groot jolijt van de hele zaal. Ten slotte las Connie Palmen ‘Jij bent de Absolute Harmonie’; een ontroerende laudatio.

Ook Reinbert de Leeuw (samen met Gerard Bouwman) kwam een oude belofte na, zoals hij bij de viering van de 70ste verjaardag van Harry Mulisch reeds beloofde: ‘Louis Andriessen en ik hadden beloofd dat wanneer Harry vijftig werd, we de Fantasie voor hem zouden spelen. Omdat we helaas niet het complete stuk in de vingers hadden, speelden we op die gedenkwaardige avond alleen het begin, zoals dat ook in Bezoekuur voorkomt. Omdat we nog steeds niet goed gestudeerd hebben, spelen Louis en ik vanavond hetzelfde fragment maar we hebben ons voorgenomen om wanneer Harry tachtig wordt, eindelijk de hele Fantasie voor hem te spelen.’ U begrijpt meteen waar de titel van de avond vandaan kwam.