2007

Herman de Coninckprijs

24/01/07 Antwerpen
Bourla (20.00)
24/01/07 Antwerpen
Bourla (20.00)

24 januari 2007 was de geboortedag van een nieuwe literaire prijs: de Herman de Coninckprijs, georganiseerd en gepresenteerd door Boek.be, Poëziecentrum en Behoud de Begeerte. Herman de Coninck, wiens tiende sterfdatum in mei van datzelfde jaar tijdens Koningsblauw werd herdacht, was in ons land zowat de belangrijkste pleitbezorger voor de poëzie. Hij schreef zelf niet alleen bestsellende dichtbundels maar ook enthousiaste, doorleefde essays over dichters en hun werk. De Coninck zette de ramen open en liet een frisse wind over het bijwijlen dorre landschap van de poëzie waaien. Het lag bijgevolg voor de hand dat de nieuwe poëzieprijs zijn naam zou krijgen.

Op 24 januari werd in de Bourlaschouwburg aldus de eerste Herman de Coninckprijs, ter waarde van 6.000 euro, uitgereikt aan Charles Ducal voor zijn bundel In Inkt Gewassen. De jury, voorgezeten door Lieve Coppens, schreef het volgende rapport over Ducals winnende bundel: ‘Deze bundel getuigt van het eerste tot het laatste gedicht van een gerijpt literair meesterschap, waarin de dichter geen enkele concessie doet, noch aan de wereld, noch aan zichzelf.’ De prijs voor het beste gedicht was voor ‘Andermans hond’ van Joke Van Leeuwen.

Het gedicht kreeg online de meeste stemmen van de luisteraars van Radio 1, de kijkers van Canvas en de lezers van De Standaard. Het werd, ter gelegenheid van Gedichtendag, als poster verspreid onder de Vlaamse boekhandels. Het beste debuut kwam van Els Moors met Er hangt een hoge lucht boven ons.

Behoud de Begeerte maakte voor deze gelegenheid een poëzieavond waarin naast het werk van De Coninck vooral de poëzie van de genomineerden en van de winnaar aan bod kwam.