2008

En l'absence du ciel

25/04/08 Parijs
25/04/08 Parijs

Zoals Behoud de Begeerte in het kader van Toneelhuis-producties af en toe literaire avonden creëerde, zo maakte Behoud de Begeerte volgens hetzelfde stramien ook voor de Parijse Opéra Bastille enkele literaire avonden, in de marge van een nieuwe operaproductie. Op 25 april 2008 gebeurde dat naar aanleiding van Wozzeck. Christoph Marthaler regisseerde daarmee zijn eerste echte opera. Met Alban Bergs Wozzeck bracht hij diens versie van het toneelstuk Woyzeck van Georg Büchner.

Woyzeck/Wozzeck was een paria, de eerste proletariër in de theatergeschiedenis, gevangen in armoede en tot wanhoop gedreven door de sociale onrechtvaardigheid waarvan hij het slachtoffer was. Deze wanhoop dreef hem tot geweld. Geweld, en de grondslagen daarvan, is een van de belangrijkste thema’s van de Engelse auteur Edward Bond. Lydie Dattas schreef in 2006 een biografie van Jean Genet: La chaste vie de Jean Genet. Jean Genet (1910 – 1986) was ongetwijfeld één van de beruchtste Franse schrijvers. Hij bracht van jongsaf aan een aanzienlijk deel van zijn leven door in allerlei gevangenissen, veroordeeld voor landlopen, homoseksualiteit, prostitutie, diefstal en smokkelen.

Kortom, deze literaire avond ging over het gewelddadige leven waarin de hemel ontbreekt. Jérôme Hankins, Claire Méchin en Hélène Gratet brachten teksten van de grote Engelse theaterregisseur Edward Bond en de Franse dichteres Lydie Dattas. Dimitri Verhulst las met Journées de merde sur un globe merdique een vertaling van een fragment uit nieuw, toen nog ongepubliceerd werk. Dez Mona verzorgde het muzikale gedeelte.