2008

Hommage met oesters

13/04/08 Antwerpen
Bourla (20.00)
13/04/08 Antwerpen
Bourla (20.00)

Op zondag 13 april vond in de Bourlaschouwburg te Antwerpen een hommage plaats aan schrijver, schilder en regisseur Hugo Claus, die op 19 maart overleed. De productie stond al maanden op het programma maar hoorde aanvankelijk bij de festiviteiten rond 25 jaar Het verdriet van België. Het overlijden van de Meester gaf het geheel een totaal nieuwe wending. In samenwerking met Toneelhuis bracht Behoud de Begeerte zowat alle prominenten uit de literaire, journalistieke en muzikale wereld van Vlaanderen en Nederland bij elkaar om hulde te brengen aan deze grote auteur. Wie de hommage op 13 april bijwoonde, zag met andere woorden meteen ook de nagenoeg voltallige top van de Nederlandstalige literatuur aan het werk.

Het spreekt vanzelf dat de hommage, geheel in de geest van de overleden schrijver, niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook van grote omvang was. De voorstelling begon om 18.00u en liep tot 22.30u. Er was ook een forse pauze voorzien waarbij het publiek, eveneens geheel in de geest van Claus, zich te goed kon doen aan het lievelingsgerecht van de Meester: oesters.

De Morgen sprak van een ‘even grootse als gevarieerde hommage (...) waarbij hoge en volkse cultuur elkaar moeiteloos vonden. Net zoals in het werk van de meester zelf.’ De hommage was tevens rechtstreeks te volgen op Klara, de klassieke radiozender van de VRT.