2009

Utopia

17/05/09 Antwerpen
17/05/09 Antwerpen

Tijdens Utopia gaven verwante zielen, in het spoor van Ben Okri, telkens verschillende invullingen aan de idee van een betere wereld. Naast muzikale interpretaties werden er teksten gelezen uit zowel de klassieke literatuur (Genesis, More) als meer moderne utopische boeken (Boon, de Saint-Exupéry). Geen utopie dus die je zomaar weg kunt wuiven, maar wel een avond vol dromen over de best mogelijke van alle werelden.

Aan Utopia werkten naast Ben Okri zelf, die uit eigen werk las, ook presentator Hans Bouman, acteurs Nic Balthazar, Gilda De Bal, Tom Jansen en muzikanten Nico Baltussen, Isa Lagarde en Inge Spinette mee.

De Nederlandse acteur Tom Jansen koesterde al langer een grote liefde voor utopische literatuur. Samen met Nic Balthazar en Gilda De Bal vertolkte hij de utopische gedachte. Tussendoor speelde violist Nico Baltussen Bach en brachten Inge Spinette (piano) en Isa Lagarde (sopraan) enkele liederen van Weill en Poulenc waarin de idee van een betere wereld een belangrijke rol speelt.

Als apotheose van de avond kreeg Ben Okri van de Universiteit voor het Algemeen Belang (UAB) het ‘Eredoctoraat in de Utopia’ uitgereikt.