2010

Tussen Droom en Daad

29/05/10 Antwerpen
Justitiepaleis (20.00)
30/05/10 Antwerpen
Justitiepaleis (20.00)
29/05/10 Antwerpen
Justitiepaleis (20.00)
30/05/10 Antwerpen
Justitiepaleis (20.00)

Tijdens de Gouden Uitvaart op zaterdag 29 mei deed burgemeester Patrick Janssens Willem Elsschot uitgeleide met een geactualiseerde versie van de grafrede van zijn voorganger Lode Craeybeckx. Acteur Frank Aendenboom trad hem bij met het requiem van Herman Teirlinck over ‘de ridder die zich, als aan molenwieken, kwetst aan eigen dromen’. Willem Elsschot liet zich echter geen tweede maal begraven. Bij monde van Yves Petry en François Beukelaers trad hij in het hiernamaals in discussie met de Ultieme Recensent, in de figuur van Volkskrant-journalist Arjan Peters. De muziek van een van Elsschots favoriete componisten, Joseph Haydn, werd uitgevoerd door Arsis 4, het strijkkwartet van achterkleinzoon Romek Maniewski.

In het tweede deel van het programma bracht Klaas Verpoest een video-animatie van ‘Het huwelijk’ met de stem van Jan Decleir. Annelies Verbeke las een ‘sterke’ bijdrage waarin zij ‘in karige woorden liet verstaan dat de oplossing net het probleem vergroot’, aldus De Standaard. Kees van Kooten profileerde zich als een rasechte performer en had ‘het publiek vanaf zijn eerste aanspreking bij de keel’ (De Standaard). Tom Lanoye gaf een repliek op Elsschots gedicht vanuit het standpunt van de vrouw. ‘Een bijtende schets, vol haat en nijd’, volgens De Standaard. Voor The Bony King of Nowhere (Bram Vanparys) leidden de gevleugelde woorden uit ‘Het huwelijk’ naar een nummer over moord en brand, weemoedigheid en praktische bezwaren.

Tijdens de afsluitende receptie werd in het Vlinderpaleis geklonken op een leven dat sprankelt na de dood. De uitvaart en de viering van het leven werden in goede banen geleid door Lisbeth Imbo.

Burgemeester Patrick Janssen schreef achteraf: ‘De stad van Elsschot heeft die zaterdag een van haar meest geliefde schrijvers geëerd op een manier die bij Antwerpen past: uitbundig, creatief, kritisch en gemeend. Tussen droom en daad staat in A soms helemaal niets in de weg.

Geen wetten. En nog minder praktische bezwaren. Dat heeft Behoud de Begeerte als de organisator van deze openingsavond afdoende bewezen.’

 

Zondag 30 mei ging de tweede dag van het weekend feestelijk van start met een exquise brunch. Acteur en televisiekok Gène Bervoets nodigde de acht Antwerpse topchefs Dave De Belder (De Godevaart), Kenny Burssens (Invincible), Dave De Croebele (Rimbaud), Carlo Didden (Glenns Grand Café), Roman Drowart (Hofstraat 24), Lam en Yin (Lam & Yin), Fatima Marzouki (El Warda) en Ingrid Neven (Pazzo) uit voor een hedendaagse interpretatie van het menu dat Willem Elsschot kreeg voorgeschoteld ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Daarnaast serveerden Warre Borgmans, Joke Devynck en Karlijn Sileghem ondertussen smaakmakende fragmenten uit het werk van de bakkerszoon met een snorretje.

In de namiddag introduceerden presentatoren François Beukelaers, Gène Bervoets en Eric Rinckhout een uitgelezen keur aan acteurs, auteurs, familieleden en andere Elsschotliefhebbers. Met ‘speelse en serieuze’ bijdragen (De Papieren Man) stelden zij de toeschouwers De gezichten van Elsschot voor: de Afdeling Dichterlijke Kwesties (Y.M. Dangre, Jan Decleir, Charles Ducal), de Afdeling Aardse Zaken (Kristien Hemmerechts, Koen Peeters, Thomas Rosenboom), de Afdeling Vreemdelingenzaken (Yasmine Allas, Chokri Ben Chikha, Rachida Lamrabet), de Afdeling Politieke Kwesties (Yves Desmet, Liesbeth Van Impe, Tom Naegels), de Afdeling Vrolijke Toestanden (Christophe Vekeman, Vitalski) en de Afdeling Familiezaken (Ida Dequeecker, Joke Devynck, Willem Dolphyn, Johan Heldenbergh, Jan Maniewski, Ides Meire, Karlijn Sileghem, Erik Vlaminck). Ingeleid door schepen voor Cultuur en Toerisme Philip Heylen formuleerden navorsers Wieneke ‘t Hoen, Matthijs de Ridder en Koen Rymenants een antwoord op de vraag wie Willem Elsschot is. Het laatste woord was voor Cyriel Van Tilborgh, voorzitter van het Willem Elsschot Genootschap.

Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus