2012

Leonard Nolens 65

25/04/12 Antwerpen
Bourla (20.00)
25/04/12 Antwerpen
Bourla (20.00)

In april 2012 werd Leonard Nolens, een van de meest markante dichters uit ons taalgebied, vijfenzestig jaar. Dat, en het verschijnen van de nieuwe, vermeerderde editie van Nolens’ verzameld werk Manieren van leven: gedichten 1975-2011, rook verdacht veel naar een reden tot feesten.

Op woensdag 25 april trommelden Behoud de Begeerte en Toneelhuis enkele met Nolens bevriende of verwante schrijvers op om speciaal voor de gelegenheid geschreven verjaardagsgedichten voor te lezen: Dirk van Bastelaere, Johan de Boose, Paul Claes, Y.M. Dangre, Paul Demets, Bernard Dewulf, Charles Ducal, Anna Enquist, Lies Van Gasse, Luuk Gruwez, Erik Jan Harmens, Kees ‘t Hart, Miriam Van hee, Maarten Inghels, Tjitske Jansen, Jan Kuijper, Wiel Kusters, Gwy Mandelinck, Bart Meuleman, Roger de Neef, Hagar Peeters, Erik Spinoy, Maud Vanhauwaert, Jan Vanriet en Peter Verhelst. Al deze uitgesproken gedichten werden verzameld in een gelegenheidsbundel, die iedere bezoeker cadeau kreeg.

Acteurs Gilda De Bal, Tom Van Bauwel, Franz Marijnen, Hilde Van Mieghem, Josse De Pauw, Dirk Roofthooft en Vic De Wachter lazen een collage van Nolens’ dagboekfragmenten. Pianomuziek van Claire Chevallier zorgde voor de kroon op het hoofd van de jarige, die uiteraard ook zelf voor het voetlicht trad. Piet Piryns presenteerde.

Als ultiem verjaardagscadeau maakte minister Pascal Smet tijdens de hommage bekend dat Leonard Nolens de Prijs der Nederandse Letteren in ontvangst zou mogen nemen.

Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus