2013

Hugo Clauslezing

24/03/13 Antwerpen
Bourla (20.00)
24/03/13 Antwerpen
Bourla (20.00)

Op 24 maart sprak Gerard Mortier de Hugo Clauslezing uit in de Antwerpse Bourlaschouwburg, waar vijf jaar eerder op indrukwekkende wijze afscheid werd genomen van Hugo Claus.
Voor Mortier zijn duivels ontbond, trakteerde een resem eminente acteurs het publiek op enkele gedichten uit Claus’ beruchte bundel 'Van horen zeggen'.
De Hugo Clauslezing werd ingeleid door Robbert Ammerlaan en gepresenteerd door Yves Desmet.

Gerard Mortier, bekend als een bevlogen operadirecteur met een carrière om u tegen te zeggen (Muntschouwburg Brussel, Salzburger Festspiele, RuhrTriennale, Opéra National de Paris, momenteel Teatro Real Madrid), heeft in de loop der jaren een stevige reputatie verworven als kritisch en vlijmscherp commentator op het culturele en politieke leven in België en Europa. Hij was een goede vriend van Hugo Claus en is altijd een groot bewonderaar van diens oeuvre gebleven. Lang moest er dus niet gezocht worden om de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment te vinden. In het Vlaanderen van vandaag zal de Clauslezing van Gerard Mortier niet onopgemerkt voorbijgaan.

De Hugo Clauslezing van Mortier werd voorafgegaan door een poëzieprogramma met Frank Aendenboom, Gilda De Bal, Hugo Van Den Berghe, Sofie Decleir, Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck en Vic De Wachter. Zij brachten nog steeds bijzonder actuele gedichten uit de ruim dertig jaar geleden verschenen bundel 'Van horen zeggen' (De Bezige Bij, 1970).

Een programma van De Bezige Bij, in samenwerking met Behoud de Begeerte, Toneelhuis en De Morgen.