2014

Expo Behoud de Begeerte

Een literaire geschiedenis 1984-2014

2014

Een literaire geschiedenis 1984-2014

Sinds 14 februari 1984 verzorgt Behoud de Begeerte literaire avonden, evenementen en tournees en promoot ze de Nederlandstalige literatuur in het buitenland. Al die tijd stond de hartstocht voor het tot leven gewekte woord centraal. Ter gelegenheid van haar dertigjarige bestaan werd in het Letterenhuis (Antwerpen) een tentoonstelling op poten gezet. De expositie Behoud de Begeerte, een literaire geschiedenis 1984-2014 bood een theatraal en toch ook intiem beeld van dertig jaar literatuur: de geschiedenis van Behoud de Begeerte én die van de Nederlandse letteren. Met dertig jaar Begeerte in affiches en videomontages, markant cijfermateriaal, belangrijke romans en dichtbundels. De bezoeker kon zich tevens laten onderdompelen in 8 Beaux-FortsGeletterde MensenKoningsblauw en Saint Amour – op het podium, in het pluche en achter de schermen.

Matthijs de Ridder schreef speciaal voor het jubileum Behoud de Begeerte, een literaire geschiedenis 1984-2014 (De Bezige Bij), waarin hij in ruim 350 pagina’s het verhaal presenteert van een literatuur in tomeloze beweging, van Hugo Claus tot Arnon Grunberg en van Harry Mulisch tot Tom Lanoye.

In de marge van de tentoonstelling Behoud de Begeerte, een literaire geschiedenis, organiseerden Behoud de Begeerte en het Letterenhuis in samenwerking met de Taalunie een reeks gesprekken over de verhouding tussen de Vlaamse en Nederlandse literatuur, onder de noemer De Vreemde Grens. De vraag rees in hoeverre Vlaanderen en Nederland ontvankelijk zijn voor elkaars literaire productie, en: bestaat er überhaupt zoiets als een Vlaamse en een Nederlandse literatuur of is het een eeneiige tweeling?

Op 23 oktober 2014 praatte Matthijs de Ridder, schrijver van het boek Behoud de Begeerte, een literaire geschiedenis 1984-2014, over de verschillen en overeenkomsten tussen Vlaamse en Nederlandse literatuur en de manier waarop die twee literaturen in de Lage Landen op de planken werden gebracht.

Een maand later, op 20 november 2014 gingen Behoud de Begeerte en het Letterenhuis verder op onderzoek naar De Vreemde Grens tussen de Vlaamse en Nederlandse letteren. Een (nieuwe) jonge lichting schrijvers trad voor het voetlicht: Charlotte van den Broeck, Maarten van der Graaff, Maarten Inghels, Maud Vanhauwaert en Thomas Heerma van Voss lazen uit hun werk en werden geïnterviewd door Ellen Deckwitz.

Op 11 december 2014 volgde het sluitstuk van het drieluik rond De Vreemde Grens. Dan spraken Marc Reugebrink en Willem van Zadelhoff over wonen/leven in Vlaanderen, uitgeven bij een Vlaamse uitgeverij en over hoe hun boeken hier worden ontvangen. Ook Yannick Dangre en Ivo Victoria traden aan: zij maakten als Vlamingen in Nederland een omgekeerde beweging. Roderik Six interviewde en presenteerde.

Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus
Filip Claus