Brieven Uit Genua
Boekvoorstelling Ilja Leonard Pfeijffer
Boekvoorstelling Ilja Leonard Pfeijffer
Goed volk over de vloer bij Permeke, want met Ilja Leonard Pfeijffer betreedt een sterspeler uit de eerste afdeling van de hedendaagse Nederlandse literatuur het gebouw. Hij woont en werkt in Genua en schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel ‘Van de vierkante man’; in 2014 de Libris Literatuurprijs voor ‘La Superba’, een ode aan de stad waar hij woont en werkt. In 2015 schreef hij het Poëziegeschenk. Hij toerde samen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau door Vlaanderen en Nederland met het literaire programma The Pursuit of Happiness van Behoud de Begeerte. In 2015 verscheen zijn dichtbundel ‘Idyllen’, waarmee hij niet minder dan drie prestigieuze prijzen won: de Jan Campert-prijs 2015, de VSB Poëzieprijs 2016 en de Awater Poëzieprijs 2016.
In Permeke kwam Pfeijffer zijn laatste boek voorstellen: ‘Brieven uit Genua’, waar hij vier jaar aan gewerkt had en dat pas verschenen was in de prestigieuze reeks Privé Domein van uitgeverij Arbeiderspers.
‘Brieven uit Genua’, een brievenroman over de romantiek van het ware leven, is de natuurlijke tegenhanger van het bejubelde en bekroonde ‘La Superba’. Beide boeken spelen zich voor het grootste deel af in Genua, maar daar houdt de vergelijking grotendeels op. Een citaat uit de aankondigingsbrochure: “De fictieve auteur uit La Superba heeft in de brieven plaatsgemaakt voor het gelijknamige personage in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet: alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd. In die brieven reflecteert de schrijver op zijn bestaan als schrijver en op het schrijven zelf, op zijn jeugd in Rijswijk en zijn studententijd in Leiden, en op de gebeurtenissen in de wereld.” Pfeijffer over ‘Brieven uit Genua’: “Het is geen La Superba deel twee. Wie er met die verwachtingen aan begint – en die kans is groot omdat Genua in de titel voorkomt en omdat het mijn eerste boek in proza is dat na die roman verschijnt -, wordt onherroepelijk teleurgesteld. Het is geen lekker leesboek, als de roman dat al is. Het is geen afgerond verhaal met een kop en een staart.”
Dat zal allemaal wel zo zijn, maar het gesprek dat Pfeijffer met Piet Piryns in Permeke had, was niet teleurstellend, wel lekker en wel een afgerond verhaal, mét kop en staart.