2016

De bekeerlinge

Boekvoorstelling Stefan Hertmans

08/10/16 Antwerpen
Bourla (20.00)
08/10/16 Antwerpen
Bourla (20.00)

Boekvoorstelling Stefan Hertmans

Stefan Hertmans stelde op zaterdag  8 oktober om 20 uur in de Bourlaschouwburg te Antwerpen zijn nieuwe roman ‘De bekeerlinge’ voor. ‘De bekeerlinge’ is het eerste boek van Hertmans na ‘Oorlog en terpentijn’.

Voor het boek goed en wel gepresenteerd werd, kon het al rekenen op zeer positieve reacties en een sterrenregen. Alle media besteedden uitgebreid aandacht aan ‘De bekeerlinge’. De Vlaamse cultuurzender Klara trok een heel uur uit. Humo schreef (3 oktober 2016): “Voor de honderdduizenden lezers van ‘Oorlog en terpentijn’, in deze kolommen als een meesterwerk onthaald, is het zelfs uitstekend nieuws: de nieuwe roman van Stefan Hertmans is nóg beter.” De Volkskrant (8 oktober 2016): “Opnieuw is Hertmans’ diep zinnelijke verbeeldingskracht indrukwekkend.”

In ‘De bekeerlinge’ brengt Stefan Hertmans de middeleeuwen tot leven. Tevens legt hij verrassende parallellen bloot tussen de 11de en de 21ste eeuw. In een klein Provençaals dorp, waar de auteur grote delen van het jaar verblijft, ontdekt hij de sporen van een christelijke jonkvrouw uit de 11de eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hertmans gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.

De boekvoorstelling vond plaats in een bomvolle Bourla. Achteraf was het publiek vol lof over het programma, dat door Luc Coorevits was samengesteld, geregisseerd en vormgegeven.

Annelies Beck presenteerde en modereerde de gesprekken met de auteur, De Bezige Bij-hoofdredactrice Suzanne Holtzer (die het Eerste Boek overhandigde) en Geert Mak, die zijn bijdrage begon met een prachtige laudatio. Ster van de avond was echter niet alleen ‘De bekeerlinge’, maar ook Sabine Lutzenberger, lid van het Huelgas Ensemble, die zich geen moeite had gespaard om de juiste muziek op het juiste moment te zingen: ze bracht zorgvuldig geselecteerde christelijke liederen en joodse gezangen uit de 11de eeuw. Stefan Hertmans en actrice Aminata Demba lazen enkele korte fragmenten uit het nieuwe boek.

Deze boekvoorstelling was een samenwerking van De Bezige Bij, Behoud de Begeerte en Toneelhuis.