2016

Nacht van de Vrouwelijke Stem

16/04/16 Antwerpen
16/04/16 Antwerpen

De Nacht van de Vrouwelijke Stem die in het kader van 10 jaar in Permeke op de bovenverdieping van de bibliotheek plaatsvond, was eigenlijk al de derde editie. Het was van 1991 en 1992 geleden dat de vorige edities hadden plaatsgevonden (in de Arenbergschouwburg te Antwerpen).

Ruim vierhonderd toeschouwers woonden De Nacht van de Vrouwelijke Stem bij. Zij hoorden niet één stem, maar tientallen stemmen. Soms zoetgevooisd en sierlijk, soms geil en verleidelijk, soms kwaad en geërgerd - maar altijd authentiek en pertinent. Schrijfsters, dichteressen, zangeressen en opiniemaaksters etaleerden wat ze te zeggen, te zingen en te roepen hebben.

Vijfendertig dames waren van de partij: tweeëndertig auteurs en zangeressen, één presentator (Anna Luyten), één dj (Miss Schwarzkopf) én Antoinette Dieleman, de echtgenote van Philip Heylen, schepen van Cultuur van de stad Antwerpen. Zij verwelkomde in plaats van haar man het publiek.

Dat het programma zijn tijd duurde, was gezien de line-up niet echt abnormaal, alleen was het jammer dat de voorstelling drie kwartier te laat moest beginnen door een technisch mankement tijdens de opbouw. Maar niet getreurd, de reacties achteraf waren lovend, zoals die van Cathérine Ongenae op facebook: "Moe maar dankbaar lig ik na te genieten van De Nacht van de Vrouwelijke Stem, gisteren in de Permekebibliotheek. Zoveel fun, zoveel positiviteit, zoveel eerlijkheid, zoveel kracht, zoveel talent en zoveel mooie vrouwen: de magie straalde van het podium (…). Het was een blij weerzien (…), gezellig hangen en plannetjes smeden. (…) Ik liet me meevoeren door de stem en de sprankelende verschijning van Elise Caluwaerts (…). Lachte tranen met het optreden van Joke van Leeuwen. Werd goed gezind van het liedje van Esmé Bos. Raakte begeesterd door de bezwerende woorden van het jonge geweld. Rijpe en prille stemmen, fluisterende en brullende, zachte en hevig gesticulerende. Dringend, knipogend, terugblikkend of dromend. Ik was in mijn happy place. Dankjewel, Luc Coorevits, voor deze betoverende avond. Kunnen we dat niet maandelijks doen?"