2017

Hommage Jotie T'Hooft

20/10/17 Sint-Agatha-Berchem
GC De Kroon (20.00)
20/10/17 Sint-Agatha-Berchem
GC De Kroon (20.00)

In de nacht van 5 op 6 oktober 2017 was het veertig jaar geleden dat Jotie T’Hooft overleed. Op het moment van zijn overlijden was de éénentwintigjarige het stadium van ’beloftevol’ schrijver al lang gepasseerd; T’Hooft was dé rijzende ster van de Nederlandstalige letteren. Zijn laatste gedichten liet T’Hooft na in het huis dat hij tot zijn dood samen met zijn vrouw Ingrid Weverbergh bewoonde, in de Kerkstraat te Sint-Agatha-Berchem. Vlakbij, in Gemeenschapscentrum De Kroon, brachten Behoud de Begeerte en de Gemeentelijke Nederlandstalige Openbare Bibliotheek op 20 oktober 2017 een hommage aan Jotie T’Hooft.

Deze herdenkingsavond was in de eerste plaats een literaire avond. Een trits jonge en spraakmakende schrijvers, allemaal fan van Jotie T’Hooft, verleenden hun stem aan de hommage: Charlotte Van den Broeck, Yannick Dangre, Maarten Inghels, Delphine Lecompte, Roderik Six en Michaël Vandebril brachten hun favoriete gedicht van Jotie T’Hooft en een korte selectie uit eigen gedichten of teksten.
Daarnaast was het de bedoeling dat Wim Willaert de veel te jong gestorven dichter eer zou bewijzen, maar zijn management liet weten dat de acteur vastzat op een filmset in Sint Petersburg. Hij stuurde een filmpje. Mauro zong zowel songs van Frank Zappa als eigen songs. Vitalski presenteerde en interviewde en begeesterde. En verder daagde hij professor Yves T'Sjoen uit om het definitieve oordeel over Jotie T'Hooft te formuleren. Tussendoor werd de avond gestoffeerd met materiaal uit het T’Hooft-archief.

Lok hem langs de stapsteen sterven
Niet als anderen domweg gedoofd
Maar rein, vrij van bederven
Langs de kruisweg waar hij in gelooft.