2018

Een middag met Philippe Claudel

28/01/18 Antwerpen
Bourla (15.00)
28/01/18 Antwerpen
Bourla (15.00)

Op 28 januari 2018 vond in de Bourlaschouwburg te Antwerpen Een middag met Philippe Claudel plaats. Naar aanleiding van de Toneelhuis-productie Het kleine meisje van meneer Linh (regie: Guy Cassiers, tekst: Philippe Claudel) sloegen Behoud de Begeerte en Toneelhuis de handen in elkaar.

Dirk Leyman ging met de Franse schijver-cineast in gesprek. Tussendoor lazen Philippe Claudel en Koen De Sutter, die de monoloog Het kleine meisje van meneer Linh voor zijn rekening nam, uit het oeuvre van de auteur, afgewisseld met de vertoning van een paar filmfragmenten.

In een doorsnee programmatekst is het aangewezen de protagonist(en) te vangen in een paar woorden of zinnen. Bij Claudel was dat een onbegonnen taak. Wat labels betreft is de romanschrijver-scenarist-filmregisseur een ontsnappingskunstenaar. Zelfs binnen iedere tak van zijn bezigheden, in iedere roman bijvoorbeeld, slaagt Claudel erin zichzelf opnieuw uit te vinden en snijdt hij nieuwe thema’s aan.

Als schrijver brak hij in 2003 bij het grote publiek door met Les âmes grises (Grijze zielen) en als regisseur in 2008 met Il y a longtemps que je t’aime.

Claudel is zonder enige twijfel één van de belangrijkste hedendaagse auteurs en regisseurs. Hij is lid van de prestigieuze Académie Goncourt en doctor honoris causa aan de KULeuven.