2018

Festival Royal

Abondance, De Grauwzone en De man die zijn snor in brand stak

01/09/18 Antwerpen
01/09/18 Antwerpen
02/09/18 Antwerpen
01/09/18 Antwerpen
01/09/18 Antwerpen
02/09/18 Antwerpen

Abondance, De Grauwzone en De man die zijn snor in brand stak

In het kader van het Antwerps Barokjaar organiseert Permeke zowel in de bibliotheek als op het De Coninckplein een artistiek festival. Tijdens Festival Royal stelde Behoud de Begeerte scherp op barokke schrijvers, genre Pjeroo Roobjee, Delphine Lecompte en J.M.H. Berckmans. Daartoe waren in het auditorium van Bibliotheek Permeke drie programma's op poten gezet: Abondance, De Grauwzone en De man die zijn snor in brand stak.

Abondance
Zaterdag 1 september, om 14.30 uur, stelde master of ceremony Marcel Vanthilt Merel de Vilder Robier voor. Zij las uit haar debuut, Le petit théâtre de Fanny Ruubier, een theatermonoloog. Vervolgens introduceerde Vanthilt Delphine Lecompte en Pjeroo Roobjee. Alvorens ieder van deze twee schrijvers werd geïnterviewd en voorlas uit eigen werk, werd een merkwaardige kortfilm geprojecteerd: Minske van Wijk presenteerde Goedjongstige demonen (over Roobjee) en Jess de Gruyter Koningsdochter (over Lecompte).

De Grauwzone
Vanaf 16.00 uur ging alle aandacht naar een van de markantste en muzikaalste schrijvers uit ons taalgebied: J.M.H. Berckmans, die in de nacht van 31 augustus op 1 september 2008 - exact tien jaar voordien, dus – was overleden.  

Marcel Vanthilt praatte met Chris Ceustermans over diens biografie (Schrijven in de Grauwzone) en bloemlezing (Verhalen uit de Grauwzone). Berckmans zelf kwam daarbij op bijzonder indrukwekkende wijze aan het woord dankzij Wim Jammaer. Hij had de auteur gefilmd tijdens het voorlezen van diens verhaal 'Beknopte legende van de zwarte tijd’ – een tot dan nooit vertoonde opname.
Het programma De Grauwzone werd verder bevolkt door Hugo Matthyssen, Stefaan Degand en Wim Helsen. 

De man die zijn snor in brand stak
Zondagavond 2 september volgde de kers op de taart van de Berckmansherdenking, met de première van de vijftig minuten durende film over J.M.H. Berckmans: De man die zijn snor in brand stak. De film werd voorgesteld door regisseur Wim Jammaer en Berckmans' kompaan Geert Breës.